Tiskové zprávy
so 25.11.2023 | Tisková zpráva

Trejd s Mladou Boleslaví: Za Filipa Pavlíka přichází Martin Pláněk

Mountfield HK hlásí v probíhajícím ročníku Tipsport extraligy další změnu. Své letité působení pod Bílou věží zakončil vítězným duelem proti Kladnu obránce Filip Pavlík, který v rámci trejdu míří do Mladé Boleslavi. Za něj přichází na východ Čech z města automobilů Martin Pláněk, který již v minulosti v Mountfieldu HK působil. Nyní tak na své pětileté angažmá mezi lety 2013 až 2018 naváže.

Filip Pavlík odehrál pod Bílou věží 362 extraligových zápasů během sedmi sezon, pomohl k největším úspěchům v dosavadní extraligové historii – extraligovému stříbru, finále Ligy mistrů i Prezidentskému poháru. V současnosti jedenatřicetiletý obránce vždy patřil k významným členům kádru. Jenže v poslední době poklesla jeho produkce a také vytížení. Oboustranná nespokojenost vyvrcholila žádostí o výměnu. Tu Mountfield uskutečnil s Mladou Boleslaví. Na východ Čech se tak po sedmi letech vrací zkušený dvaatřicetiletý obránce Martin Pláněk, který v posledních letech patřil mezi opory zadních řad Mladé Boleslavi.

Situaci ohledně trejdu s Mladou Boleslaví popisuje GM Mountfieldu HK Aleš Kmoníček. „Mrzí mě odchod Filipa, který patřil dlouhodobě k našim pilířům obrany. Letošní sezona se však nevyvíjela podle našich, ale ani Filipových představ. Filip byl nespokojený se svým vytížením a požádal nás o možnost trejdu. Tato možnost se naskytla právě ve spojení s Martinem Pláňkem, který projevil velký zájem se vrátit do Hradce Králové. Po dohodě s Mladou Boleslaví jsme tuto výměnu uskutečnili. Přeji Filipovi v jeho další kariéře jen to nejlepší, především však pevné zdraví. Také bych mu rád touto cestou poděkoval za jeho působení v našem klubu,“ říká představitel Mountfieldu HK.

Profil Martina Pláňka

Martin Pláněk se narodil 12. července 1991 ve Znojmě, jehož je také odchovancem. V dorosteneckém a juniorském věku si vyzkoušel angažmá v Kometě Brno a Olomouci, pokaždé se ale vrátil do svého mateřského oddílu. Díky svému talentu a poctivé práci si vysloužil pozornosti reprezentačních trenérů – barvy národního týmu hájil ve všech mládežnických kategoriích, coby junior se zúčastnil na přelomu let 2010 a 2011 mistrovství světa, které hostilo americké Buffalo.

Následující dva roky nastupoval za Orly v EBEL Lize, kde si v průběhu dvou sezón připsal na obránce slušných 36 bodů (15+21) ve 108 duelech. Poté vedly jeho kroky do Hradce Králové, v kádru Mountfieldu HK se rychle zabydlel a stal se jedním ze základních pilířů defenzivních řad. Stabilní výkony mu vynesly další pozvánky do reprezentace, tentokrát seniorské, kde si v sezóně 2014/15 připsal také první body – branku a asistenci.

Pod Bílou věží strávil Martin Pláněk celkově pět sezon, s týmem dvakrát došel do semifinále, a pomohl tak vybojovat první medaili pro hradecký extraligový hokej, která byla bronzová. Právě po dvou semifinálových účastech se Martin Pláněk rozhodl změnit angažmá. Vydal se do Mladé Boleslavi.

Ve městě automobilů se rychle vypracoval v lídra na ledě i v kabině. Bruslaři v něm našli defenzivní jistotu, navíc také jako pravák nechyběl velmi často na přesilovce. Pět kompletních ročníků v Mladé Boleslavi přineslo i hromadu zajímavých střetů s Mountfieldem, ten třeba v sezoně 2021/22 pomohl vyřadit ve čtvrtfinále. A hned dvakrát si zahrál semifinále, v něm ale vždy přišla rána – vyřazení s Třincem.

Svou šestou sezonu v Mladé Boleslavi ale dvaatřicetiletý zadák Martin Pláněk nedokončí, v průběhu ročníku – na konci listopadu – se totiž po sedmi letech vrací do Hradce Králové, a to výměnou za zadáka Filipa Pavlíka.

Statistiky Martina Pláňka