Rozhovory
út 19.12.2023 | Redakce

Tomáš Martinec nejen o změnách: Tým prochází generační obměnou

Extraligový kolotoč má za sebou dobrou polovinu základní části. Ještě před Vánoci se pak znovu rozjede. Hradec Králové pod kormidlem trenérského štábu v čele s Tomášem Martincem prošel poměrně zajímavou částí sezony, ve které se toho mnohé událo. Jaké hodnocení přináší hlavní kouč? A co zajímavého se děje v mládeži?

Polovina základní části je za námi a Mountfield HK bojuje o 4. místo. Je to obraz reálné síly týmu?
Jsme v polovině soutěže a od startu je zřejmé, že se bude bojovat o každý bod. Soutěž se opět zkvalitnila a bude až do konce základní části nesmírně vyrovnaná. Některé zápasy se nám povedly lépe, některé jsme naopak do vítězného konce nedotáhli. Hlavně ztráty v domácích zápasech nás mrzí dvojnásob. Naši fanoušci nám vytváří výjimečnou atmosféru a rádi bychom je vždy potěšili. Každý den ale pracujeme na tom, abychom se postupně zlepšovali.

V médích zaznělo, že za úspěšným hokejem v Hradci stojí hlavně herní systém. Jak se to poslouchá?
Za úspěšným hokejem v Hradci stojí několik faktorů a jedním z nejdůležitějších jsou výkony hráčů. Herní systém se snažíte přizpůsobit hráčům, které máte. Náš tým ale nyní prochází určitou generační obměnou. Skončili hráči, kteří patřili mezi lídry a nebude jednoduché je nahradit. Rádi bychom nyní zapracovali co nejvíce hráčů, kteří prošli naší Akademií a kteří systém znají, ale potřebujeme i hráče, kteří mají kvalitu a jsou schopni udělat ve hře rozdíl.

Kde člověk hledá inspiraci, jak se zlepšovat? Nejenom herní styl, ale taky sám sebe?
Každý den pracujeme na tom, abychom se zlepšovali. Já sám hledám inspiraci od kolegů v klubu – ať už u áčka, tak i u mládeže. Sleduji také práci jiných trenérů nejen z hokejového prostředí. Baví mě sledovat různé herní systémy týmů NHL.

Novým asistentem se před sezonou stal Peter Frühauf. Jak vám zapadl do trenérského týmu?
Peter zapadl skvěle. Jednak je to charakterní člověk, dobrý parťák a výborný trenér, který už má spoustu zkušeností. Spolu s Tomášem Hamarou a dalšími kolegy se snažíme vytvářet hráčům maximální servis.

Někteří hráči se rozjížděli trochu pomaleji. Navíc tým opustili jeho letití členové. Za čím ale hledáte výsledkový vzestup v poslední době? Jak jste se s hráči snažili pracovat?
Tým se během léta hodně obměnil a pro nové hráče nebylo jednoduché všechno během krátké chvíle vstřebat. Věřím ale, že už se dostatečně aklimatizovali a budou se neustále zlepšovat. Všichni hráči, které jsme přivedli, jsou pracovití a pokorní, dobře zapadli do týmu a snaží se plnit roli, kterou tu mají.

A jak jste spokojeni s příchody v sezoně do pole – Giorgio Estephan & Martin Pláněk. Oba před pauzou vypadali celkem ve formě...
Gio Estephan i Martin Pláněk jsou v klubu krátce. Oba jsme si vyhlédli a usilovali o ně už v létě. Věřím, že dobře zapadnou, co nejrychleji se sžijí s týmem a pomůžou nám k lepším výsledkům.

Zároveň nastaly trable v brankovišti. Dá se ještě něco říct k situace ohledně Patrika Bartošáka, o které se mluvilo asi nejvíce?
Myslím, že už bylo napsáno dost o Patrikovi i o Henrim. Nyní máme novou brankařskou dvojici. Není to obvyklé vyměnit během sezony oba dva brankáře, ale stalo se. O Honzu Lukáše jsme stáli už v létě, během krátké chvíle u nás potvrdil, že je to kvalitní brankář. Eetu Laurikainen si pomalu zvyká, je to ale zkušený gólman.

Další netypickou akcí bylo nasazení teprve patnáctiletého Adama Novotného: Čím to, že jste se jej odhodlali vytáhnout až do nejvyšší soutěže?
Adama, stejně jako další mladé hráče naší Akademie, každý den sledujeme, takže víme, jaký udělal za poslední dobu progres. Už v létě jsem mluvil s ním i jeho rodiči o možnosti jeho postupného zapojení do A-týmu. Na svůj věk je už mentálně vyspělý, v hlavě má vše správně srovnané. Každý den tvrdě pracuje, aby se zlepšoval. Navíc má velkou podporu rodičů, což není vždy samozřejmé. Jen mu nyní musíme vše správně dávkovat, abychom ho nepřetížili. Musí chodit také do školy, navíc je každou chvíli na reprezentačních výběrech U17 nebo U18.

To máte pravdu, ale nebylo ho po gólu proti Kladnu na vás až moc všude plno? Vzhledem k jeho hokejovému růstu...
Všichni v klubu jsme byli šťastní, že se mu zápasy v áčku takhle povedly, třešničkou na dortu byl gól na Kladně. Každý by si takový start v dospělém hokeji asi přál. Nebylo pro něho jednoduché se vyrovnat s humbukem, který se kolem něho rozpoutal. Myslím ale, že i díky rodičům to zvládl výborně. Ví, že musí zůstat pokorný a pracovat jako doteď.

Jinak ale mladíci hrají převážně spíše v Kolíně. Čím si musí šanci vysloužit? Start v Hradci už letos dostali Moravec, Pajer, Lang, trénovali s vámi i další...
Všechny hráče v Kolíně sledujeme, denně komunikujeme s trenérem Honzou Šťastným i sportovním manažerem Lukášem Krejčíkem. Na jejich doporučení si hráče bereme do tréninku, případně do zápasu. Věříme, že v Kolíně udělají potřebný progres, aby se postupně přesunuli do sestavy našeho A-týmu.

Koukněme ještě věkově níže: Juniorka nakonec těsně neurvala vyšší nadstavbu. Chybělo opravdu málo, viďte?
Nepostup juniorky do nadstavby nás mrzí. Uteklo nám to o jeden gól. Je to škoda, ale nedá se nic dělat. Je potřeba pracovat dál. Popereme se o postup do play-off z druhé skupiny. V silách týmu to určitě je.

Dorost naopak postoupil z druhého místa do nadstavby, což vám počítám udělalo velkou radost, je to tak?
Dorost si zajistil postup s předstihem. Díky pracovitosti a pokoře udělal od léta obrovský progres. Když bude stejně pokračovat i v druhé polovině, může bojovat v play-off o medaile.

Zároveň dorosteneckému týmu pomáhá na trénincích i bývalý hradecký obránce Dominik Graňák, jak on se ocitl zpět v klubu? A jak velká je to pomoc?
Dominik Graňák byl v nedávné minulosti kapitán A-týmu. Je to, stejně jako Frigo, jeden z nejoblíbenějších Slováků u fanoušků, navíc nyní žije v Hradci. Je to velká hokejová persona a skvělý člověk. I když ještě definitivně neukončil hráčskou kariéru, rozhodl se nyní z pozice trenéra a konzultanta zapojit do tréninkového procesu naší Akademie. Věřím, že postupem času si udělá čas i na A-tým a obohatí nás svými postřehy a názory.

Blíží se Vánoce, co byste chtěl vzkázat fanouškům?
Všem lidem bych chtěl popřát klidné svátky, veselé Vánoce a hodně zdraví a štěstí v novém roce. Našim fanouškům bych navíc rád poděkoval za jejich podporu, protože za námi stojí vždy, i když jim ne vždy děláme radost.