Preview k zápasu
út 14.11.2023 | Tomáš Kalas

Po reprezentační přestávce na dohrávku! Lvi jedou do Boleslavi

Po reprepauze se extraliga vrací zpět na scénu! Její další pokračování odstartuje dohrávka 16. kola mezi Mladou Boleslaví a hradeckým Mountfieldem. Bruslaři během přestávky trénovali již pod novým trenérem Richardem Králem, který je má za úkol zvednout z posledního místa tabulky. Lvi jsou papírově favoritem, avšak na tamním ledě se jim dlouhodobě nedaří. Povede se jim po takřka 400 dnech v pětačtyřicetitisícovém městě znovu zvítězit?

„Pilovali jsme různé situace, tréninkové dávky byly opravdu velké.“

#72 Bohumil Jank (o trénincích v reprezentační pauze)

Zatímco drtivá většina národa sledovala tažení reprezentace za zlatem na Karjala Cupu, obránce Bohumil Jank využil uplynulý týden nejen k relaxaci. „Měli jsme dvakrát po dvou dnech volna. Bylo super, že jsme mohli využít čas s rodinami a trochu vypnout. Když jsme měli volno podruhé, tak jsem vzal manželku na Moravu a odpočinuli jsme si i od dětí,“ říká řízný obránce. Zároveň se však v první přestávce aktuálního ročníku také tvrdě připravovalo. „Vždycky mi to připomíná letní přípravu v srpnu, kdy chodíme dvakrát denně na led, bylo tam hodně bruslení a soubojů. Pilovali jsme různé situace, tréninkové dávky byly opravdu velké. Ale byla to kvalitní příprava na další část sezony,“ je v tomto ohledu spokojen písecký rodák.

Tradicí jsou již také různá týmová setkání a večírky. Zatímco některé týmy využily pauzu k opožděnému oslavení Halloweenu, Hradečtí to vzali v klidném duchu. „Měli jsme menší posezení, ale nic velkého to nebylo. A ani nemohlo, hned další den jsme měli trénink,“ usmívá se Jank. „Potřebovali jsme být na něj stoprocentně připraveni, abychom celý předešlý týden nehodili do koše někde v baru nebo hospodě. Dali jsme si večeři, pořešili i pár věcí ohledně týmu a rozhodně to splnilo účel,“ chválí si menší akci "Bobby".

Do dohrávky 16. kola vstoupí Středočeši s novým trenérem, odvolaného Jiřího Kalouse nahradil Richard Král. Právě proto očekává jedenatřicetiletý obránce těžší duel než obvykle. „Když přijde nový trenér, tak tomu přinese vždy nový impulz. Hráči pojedou na hranici svých možností a budou se chtít předvést. Budou lítat a hrát na špičkách, mají nějakou ztrátu, kterou ale chtějí dohnat,“ očekává velmi náročný zápas v městě automobilů Jank. Ostatně jako obvykle. „Sice jsou poslední, ale mají v kádru výborné hráče. Není to tým do spodní části tabulky, ale spíše kolem středu a výše. Musíme k tomu přistoupit opravdu zodpovědně a být připraveni na celých šedesát minut,“ hlásí aktuálně šestý nejlepší hráč ligy v Radegast Indexu.

RóbertLantoši
V juniorském věku odešel sbírat zkušenosti do Švédska a o tři roky později vybojoval se Slovenskou dvacítkou bronzové medaile na MS. Už vloni byl nejproduktivnějším Bruslařem a stejnou pozici zatím drží i letos.

Boleslav má nejlepší přesilovku, zároveň ale nejvíce inkasuje

Středočeši se letos velmi trápí. Ze sedmnácti odehraných zápasů mají 12 bodů a jejich ztráta na aktuálně třinácté Vítkovice je již čtyřbodová. Naposledy vyhráli 20. října na ledě Olomouce 3:2, čímž ukončili šestizápasovou sérii proher, poté ale znovu pětkrát padli. Nejvýraznější výsledek se pak zrodil v utkání 14. kola, kdy Bruslaři nezvládli derby s Libercem a schytali doma osm branek, přičemž ani jednou neskórovali! A když nezvládli ani následující utkání s Vítkovicemi, byla to konečná pro trenéra Jiřího Kalouse. Po reprezentační pauze vykročí Boleslavští do akce s novým koučem, kterým bude právě Richard Král.

Klub z města automobilky Škoda trápí především slabá defenziva. S 58 obdrženými góly jsou vůbec nejhorším týmem v soutěži. Ovšem stejně jsou na tom i v počtu vstřelených branek. Jen čtyřiatřicet střel prošlo za záda brankáře. Středeční dohrávka bude ale zajímavá v otázce početních výhod. Pokud jsou v něčem zelenobílí excelentní, tak to jsou právě přesilovky. Využití činí 27,87 %, což je nejlepší v extralize! Hradec je v této statistice o dvě procenta horší, přesto mu patří v tomto ohledu druhé místo. Bruslařům nevychází ani vhazování, celkově vyhráli 46,4 % těchto situací.

V minulém ročníku udělaly kluby vzájemnou výměnu a pod Bílou věž putoval nynější kapitán Jan Eberle. Pro něj to tak jistě bude speciální duel. Nejproduktivnějším hráčem středečního soupeře Hradce je s čtrnácti body (7+7) Róbert Lantoši. V zadních řadách bodově přispívá především Filip Pyrochta se Zachem Osburnem, kteří jsou na tom se třemi góly a pěti asistencemi bodově shodně. Ideální pro Boleslav jistě není fakt, že žádný hráč nemá v tabulce pravdy kladné hodnocení. Mezi třemi tyčemi dostává více prostoru Filip Novotný (11 zápasů, úspěšnost 90 %, průměr 3,1). Další bývalý brankář Mountfieldu Jan Růžička odchytal o čtyři zápasy méně (úspěšnost 89,47 %, průměr 3,05).

Sestavy z minulého utkání

Růžička – Pyrochta, Osburn, Jánošík, Jeřábek, Bernad, Pláněk – Aaltonen, Fořt, Rohdin – Skalický, Järvinen, Lantoši – Dvořáček, Závora, Stránský – Roman, Malát, Půček.