Ohlasy k zápasu
st 15.11.2023 | Tomáš Kalas

Boleslav? Nic zadarmo, ví Alex Tamáši. A mluví i o svém studiu

Ani po reprezentační pauze neopustili Lvi vítěznou vlnu. Na ledě Mladé Boleslavi vyhráli 3:0, k čemuž přispěl asistencí na první gól forvard Alex Tamáši, čímž tak zapsal šestý extraligový bod v hradeckém dresu. Pětadvacetiletý forvard cítí, že se Hradec herně zvedá, zároveň ale nebyl spokojen s druhou třetinou, kde se Mountfield dostal pod tlak. Navíc s nadšením vyhlíží jakožto student páteční zápas s Třincem, který je právě věnován nejen vysokoškolákům.

V Mladé Boleslavi se Hradci historicky obecně moc nedaří. Bylo to pro vás téma v kabině, že se vám tu nehraje příliš snadno?
Osobní zkušenost jsem s tím až doteď samozřejmě neměl, ale bavili jsme se v kabině, že jsou to v Boleslavi náročné zápasy, nedostanete nic zadarmo. Důkladně jsme se na to připravili a nic nepodcenili.

Utkání bylo zejména v první třetině plné nepřesností. Měla na to vliv reprezentační přestávka, že trvalo, než jste naskočili znovu do toho extraligového tempa?
Těžko říct, jestli je to přímo tímto. Nehráli jsme sice deset dní, na druhou stranu byly tréninky a příprava na ledě, pracovali jsme s kotoučem. Ale obecně ano, v těch prvních dvaceti minutách jsme se do toho trochu dostávali.

Během nich jste se dostali do vedení a diktovali tempo, druhá perioda ale spíše patřila Boleslavi. Co se tam stalo?
Byly to věci, které se nám v takových zápasech stávají častěji. Vedli jsme a mysleli, že se to vyhraje samo. Místy tam pak vymýšlíme zbytečnosti. Trochu jsme upustili od naší hry, naštěstí nás výborně podržel Bartéz, za což jsme mu vděční. Pak jsme se ale nakopli druhou trefou, řekli si pár věcí a dotáhli to ke třem bodům.

Ve 32. minutě došlo k fair-play gestu, Ráďa Pavlík odvolal faul na svoji osobu, čímž tak zrušil Hradci přesilovku. Bavili jste se o tom pak nějak?
Ještě ne. Upřímně ani nevím, co se tam stalo, neviděl jsem ten zákrok. Pokud to tak Ráďa cítil, tak se k tomu postavil férově, což ke sportu patří a je to super.

„Pokud to tak Ráďa cítil, tak se k tomu postavil férově, což ke sportu patří a je to super.“

#25 Alex Tamáši (o fair-play gestu Radovana Pavlíka)

Máte třetí výhru v řadě, v tabulce jste poskočili na šesté místo, navíc oproti Liberci máte odehráno o utkání méně. Cítíte, že se nejen herně zlepšujete?
Samozřejmě. Měli jsme na sobě určitou deku a jsme rádi, že se to teď zlomilo. Jinak se ale snažíme jít od zápasu k zápasu.

V pátek vás čeká duel s Třincem, který je věnován studentům. Vy sám jste student, po posledním světovém šampionátu jste dokončil bakalářské studium. Můžete nějak přiblížit, jaký to byl obor, potažmo máte k tomu nějaký speciální vztah?
Týká se to dřevěných staveb, řešíme tam dřevostavby, rozlišujeme druhy dřeva, stejně tak jako řešíme konstrukční věci. A vztah… no, řekl jsem si, že jako hokejový trenér se nevidím (smích). A tyto záležitosti mě vždy lákaly, takže si myslím, že tam bych se mohl po kariéře uplatnit a vydat se tímhle směrem.

Byl ten finiš cesty k bakalářskému titulu náročný, i vzhledem k tomu, že jste reprezentoval Slovensko na mistrovství světa?
Nene, už před šampionátem v roce 2022 jsem stihl odevzdat bakalářskou práci, potom jsem se učil na státnice. Ty jsem kompletně udělat nezvládl, šel jsem tak až na druhý pokus, který mě čekal fakticky až za rok. Na to jsem se už učil průběžně a ve finále to bylo i lepší.

Bude pro vás o to větší motivace, že je páteční střetnutí věnováno právě mladým studujícím lidem, kteří se přijdou – možná i poprvé – podívat na zimní stadion a fandit Hradci proti Třinci?
Je tomu určitě tak. Doufáme, že jich přijde co nejvíce a vytvoří co nejlepší atmosféru. Fanoušci jsou vždy šestým hráčem na ledě, takže se na ně těšíme.