Akademie ČH
st 28.2.2024 | Jan Hirsch

Nadstavby finišují! Akademii jde o každý bod

Nadstavba mládežnických kategorií jde do cílové rovinky a jde o každičký bod. Nejstarší junioři stále živí naděje na postup, v neuvěřitelně vyrovnané tabulce jim patří třetí místo. Pro udržení této příčky ale potřebují bodovat proti Zlínu a Olomouci. Dorostencům už z vyšší nadstavby, která rozhodne o jejich pořadí v play-off, zbývá odehrát pouze duely s Mladou Boleslaví, Pardubicemi a Přerovem. I nejmladší kategorie maká na plné obrátky a čeká ji pět zápasů.

Junioři se drží v postupových pozicích

Svěřenci Martina Vágnera zažívají opravdu nervy drásající finiš nižší nadstavby. Minulý týden odstartovali zpackaným derby, ve kterém padli 2:5, navázali však dvěma vítězstvími. Nejprve ve vyrovnaném utkání na domácím ledě dokázali přetlačit přerovské Zubry 3:2. I proti budějovickému o dva dny později měli Lvi výhodu známého prostředí a po dvou třetinách vedli 2:0. I přes snahu Jihočechů se jim podařilo dvougólový distanc udržet a zapsali výhru 4:2. Významným podílem přispěl k těmto úspěchům Tomáš Hora, který v každém z duelů vstřelil dvě branky. Dvě kola před koncem se Mountfield nachází na postupové třetí pozici, tabulka je však neuvěřitelně vyrovnaná a na šestý Litvínov má náskok pouhých dvou bodů. Půjde tedy o všechno.

Ve čtvrtek se junioři vydají do Zlína. Na valašské půdě se odehraje opravdu důležité klání, oba budoucí soupeři totiž mají stejně bodů. Berany trápí především obrana, obdrželi 93 branek, což je druhé nejvyšší číslo. Naopak ofenzivu mají údernou, vstřelili 85 gólů, více mají jen první Pardubice a druhá Plzeň. Zahrozit mohou také z přesilovky, 23,02% využití je řadí na druhé místo v této statistice. Stálou formu modrožlutí nemají, naposled podlehli Pardubicím 1:7, předtím však porazili Olomouc poměrem 4:1. Ve vzájemných duelech nejprve Mountfield získal dvakrát vítězství za dva body (7:6 a 4:3), na začátku února však byli úspěšnější Moravané (5:2).

Posledním protivníkem Hradeckých v boji o play-off bude Olomouc. Hanáci se nachází na páté příčce, na Mountfield a Zlín však ztrácejí pouhý bod a stále se tak drží ve hře o postup. Mezi jejich přednosti rozhodně nepatří power-play, tu mají totiž třetí nejhorší. V opačné herní situaci je naopak dokázaly předčit pouze dva kluby. Zajímavou statistikou je, že se Olomouci podařilo v oslabeních vsítit pět branek, nejvíce z nižší nadstavby. Oporou Kohoutů je 19letý forvard Michal Tomeček, který vládne bodování celé juniorské extraligy. Dokázal nastřádat už 32 gólů a 35 asistencí.

Poslední zápasy nadstavby odehraje dorost doma

Také dorostencům se nadstavba blíží ke konci, zbývá jim odehrát tři utkání. Uplynulý týden načali duelem s Českými Budějovicemi, ve kterém díky dvougólové druhé třetině zvítězili 4:2. Poté vyzvali silného soupeře, pražskou Slavii. V napínavém klání plném obratů se mladým Lvům nakonec podařilo ukořistit dva body za výhru 5:4 po nájezdech. Do stejné fáze došel i následující mač na přerovském ledě, vítězství 6:5 vystřelil bekhendovým blafákem Jaroslav Šedivý. Svěřenci Jiřího Janouška mladšího se s 21 body nachází na 6. místě. O lepší pozice budou mít šanci zabojovat v příštím týdnu.

Ten načnou až v sobotu, jejich soupeřem bude druhý celek tabulky Mladá Boleslav. Bruslaři dominují především v ofenzivě, 73 nastřílených gólů je s přehledem nejvyšší číslo ligy, druhé Karlovy Vary mají dokonce o deset méně. Ani v obranné práci však Středočeši nepokulhávají, 48 obdržených puků je druhý nejlepší počin. Prvenství jim patří také v přesilovkové úspěšnosti (22,92 %), naopak v oslabení (79,25 %) jsou až druzí od konce. V top desítce bodování nadstaveb mají černozelení hned tři zástupce, Adama Kurku (17+9), Filipa Matějku (9+16) a Vojtěcha Berana (6+17).

V úterý čeká mladé lvy východočeské derby. Pardubice leží v tabulce jedno místo před Hradcem, s 23 body jsou páté. Nepříliš produktivní útok (50 gólů) kompenzují nejlepší obranou vyšší nadstavby. Ta obdržela pouze 37 branek a velkou zásluhu na tom má brankářská dvojice Dynama. Matěj Tuláček odchytal 16 zápasů, má průměr 1,93 gólů na zápas a úspěšnost 93,25 %. Jeho kolega David Veřmiřovský má na kontě 20 utkání s průměrem 2,12 branek a úspěšností 92,45 %. Oba se v těchto statistikách řadí do první trojky. Trápení však Východočechům nastane při vyloučení soupeře, mají totiž zdaleka nejhorší početní výhody s 9,38% využitím.

Vyšší nadstavbu uzavře Mountfield soubojem s Přerovem. Zubři jsou posledním týmem tabulky, nasbírali doposud pouze 7 bodů. Tříbodovou výhru ukořistili ze 14 duelů jedinkrát, ve 13. kole proti Plzni. Na spodku se Moravané nachází i ve většině ostatních statistik, mají nejméně vstřelených (32) a nejvíce obdržených (63) branek, nejméně střel na branku na zápas (27,21) a druhou nejhorší přesilovku (14,55 %). Pozitivem jsou však pro modrožluté početní nevýhody, 84,75% úspěšnost je řadí na třetí pozici. Ve vzájemných utkáních s Hradcem jsou úspěšnějším týmem, ze čtyř duelů dvakrát zvítězili, jednou padli po nájezdech a jednou v základní hrací době.

Lvíčata mají před sebou náročný program

Nejmladší mládežnická kategorie Východočechů má za sebou neúspěšný dvojzápas s Vítkovicemi, se kterými nejprve prohrála na ostravské půdě poměrem 3:5. O dva dny později se s nimi setkala pod Bílou věží a zápas ztratila až v nájezdech, kde o vítězství Ridery 6:5 rozhodl Radim Kozák. Chuť si však Lvíčata spravila proti Šumperku, moravský klub porazila vysoko 7:2. Hattrick si v tomto utkání připsal Václav Dostálek. Svěřenci Luboše Dvořáka se tak s desíti body nachází na třetí příčce.

Nejprve je čekají dvě utkání s brněnskými Warriors, první z nich na jihu Moravy, druhé u soutoku Labe s Orlicí. Válečníci jsou se šesti body na dělené čtvrté příčce a s Mountfieldem se ještě nesetkali. Poté mladí Lvi dohrají páté kolo se druhým Vsetínem, v původní termín utkání totiž z důvodu závady autobusu na Valašsko nedocestovali. Následovat bude duel s oblíbeným soupeřem, Havlíčkovým Brodem. Pátý tým tabulky dokázali Východočeši porazit ve všech z pěti vzájemných duelů. Na závěr zavítá pod Bílou věž opět celek ze Vsetína.

Program akademie pro nadcházející dny


JUNIOŘI: 27. kolo, čt 29.2.2024
Berani Zlín Zlín - Mountfield HK Mountfield HK
17:30
9. TŘÍDA: 3. kolo, pá 1.3.2024
HCM Warriors Brno Brno - Mountfield HK Mountfield HK
16:00
9. TŘÍDA: 8. kolo, so 2.3.2024
Mountfield HK Mountfield HK - HCM Warriors Brno Brno
12:00
JUNIOŘI: 28. kolo, so 2.3.2024
Mountfield HK Mountfield HK - HC Olomouc Olomouc
12:30
DOROST: 18. kolo, so 2.3.2024
Mountfield HK Mountfield HK - BK Mladá Boleslav Mladá Boleslav
16:00
DOROST: 19. kolo, út 5.3.2024
Mountfield HK Mountfield HK - HC Dynamo Pardubice Pardubice
17:45
9. TŘÍDA: 5. kolo, st 6.3.2024
VHK ROBE Vsetín Vsetín - Mountfield HK Mountfield HK
16:15
9. TŘÍDA: 9. kolo, pá 8.3.2024
BK Havlíčkův Brod Havl. Brod - Mountfield HK Mountfield HK
15:00
DOROST: 18. kolo, so 9.3.2024
Mountfield HK Mountfield HK - HC Zubr Přerov Přerov
12:00
9. TŘÍDA: 10. kolo, ne 10.3.2024
Mountfield HK Mountfield HK - VHK ROBE Vsetín Vsetín
12:00