Preview k zápasu
čt 14.9.2023 | Tomáš Kalas

Extraligový kolotoč je tu! Hradec zahájí sezonu na ledě Komety

Přesně 140 dní uplyne v pátek od poslední extraligové bitvy ročníku 2022/23. Hradec v něm podlehl Třinci 1:4 a stal se vicemistrem extraligy. Po letní přestávce však začíná nový ročník plný napětí, emocí a příběhů. Mountfield jej zahájí na ledě ambiciózní Komety, navíc v sestavě s ex-hradeckým Lukášem Cingelem. Úvodní buly bude v brněnské Winning Group Areně vhozeno v 18:00.

„Kometa měla vždy výborné přesilovky, musíme se tak vyvarovat faulů.“

#26 Aleš Jergl (o důležitém faktoru zápasu)

Přípravné období je minulost, hradečtí hokejisté jej zakončili vítěznou generálkou proti Vídni, kterou na jejím ledě smetli 7:0. Na start extraligového ročníku se těší nejenom útočník Aleš Jergl. „Příprava byla dlouhá a opravdu se na pátek těším, až to celé začne. Doufám, že budeme úspěšnější a oslavíme první výhru,“ vyhlíží hradecký forvard úvodní buly v pátečních 18:00. Během srpna a září sehráli Lvi celkem devět utkání s bilancí šesti výher a tří proher a šikovný útočník hodnotí tuhle část sezony poměrně kladně. „Na můj vkus tam bylo poměrně dost zápasů, ale člověk si na to postupem času zvykne. V globálu to ale bylo povedené, tak doufám, že si do soutěže přeneseme jen to pozitivní,“ zůstává kroměřížský rodák optimistický.

Do své páté sezony na soutoku Labe a Orlice vykročí Aleš Jergl s áčkem na dresu. Společně s Jérémie Blainem budou totiž asistenti kapitána, kterým je nově Jan Eberle. „Jsem za to samozřejmě rád, na dresu mám písmeno, které by si ale zasloužilo více kluků. Pro mě je hlavní snažit se odvádět maximum a pomoci co nejvíce týmu,“ bere zvolení do této role hradecká šestadvacítka s pokorou. Na led Komety pravděpodobně naskočí v útočné formaci s Alexem Tamášim a Oliverem Okuliarem. Celé lajně se navíc během již odehraných duelů velmi dařilo. „S kluky si hokejově rozumíme, komunikace je někdy s Alexem trochu náročnější, je tam určitá jazyková bariéra. Oliver mu to ale případně přeloží, takže v tomhle není problém,“ usmívá se 29letý útočník.

Po dvou letech vyjíždí Hradec k úvodnímu utkání na venkovní led. Brněnská Kometa přes léto výrazně posílila kádr a útokem na nejvyšší příčky se netají. „Kometa měla vždy výborné přesilovky, musíme se tak vyvarovat faulů. Myslím si ale, že se bude rozhodovat hlavně v koncovce,“ domnívá se čtvrtý nejproduktivnější hráč týmu v loňské základní části. Jednou z posil brněnského klubu je také Lukáš Cingel, který prožil na východu Čech šest let. Nějaké popichování však Jergl neplánuje. „S Cingym jsme v pohodě a popichovat ho nijak nebudu. Ale podle mě si pár kluků určitě něco neodpustí,“ směje se hbitý forvard.

LukášCingel
Do Hradce Králové přišel Lukáš Cingel ze Sparty před sezonou 2017/18. Okamžitě se vypracoval mezi tahouny týmu a v posledním ročníku táhl tým k historickému stříbru. I přes zranění ruky, které mu znemožnilo v play-off odehrát více utkání, zapsal během čtyř duelů dva góly. Pro další pokračování své bohaté kariéry se však rozhodl přestoupit do brněnské Komety.

Kometa mohutně posílila a myslí na nejvyšší příčky

Kometa po mistrovských letech zažila poslední roky mírný útlum, s pohledem na aktuální soupisku je ale jasné, že by ráda vstoupila minimálně do bojů o medaile. Přestože se musela vypořádat s několika nepříjemnými odchody, posílila velmi zajímavě. Klub po loňském vyřazení ve čtvrtfinále opustili například obránci Tomáš Kundrátek a Michal Gulaši. Prvně jmenovaný odešel zpět do Třince, druhý jmenovaný pak do Českých Budějovic. Po průlomové sezoně odešel i útočník Luboš Horký, kterého si vyhlédlo finské Lahti. Ven zamířil i Kim Strömberg, jenž zažil povedené play-off. Za deset duelů totiž zapsal sedm kanadských bodů!

Na druhé straně se však nešetřilo s příchody několika zvučných jmen. Nejvýraznější postavou je zřejmě 34letý americký útočník Steve Moses. Jméno si udělal především v KHL, konkrétně pak v sezoně 2014/15. Za finský Jokerit totiž sázel prakticky bod na zápas. V 70 utkáních měl bilanci 41+23. Nelze zapomenout ani na příchod Lukáše Cingela, který rozdával hokejovou radost šest let v Hradci. Hodně si slibují pod Špilberkem i od extřineckého útočníka Tomáše Marcinka. Po šesti letech v Třinci se rozhodl pro přesun právě na jižní Moravu. Zajímavě se profiluje i obrana. Povedenou přípravu zažil Lukáš Kaňák. Za sedm duelů zapsal pět asistencí, což z něj udělalo nejproduktivnějšího beka týmu.

Kometa navíc může být spokojena i s přípravnou části. Z osmi duelů zapsala jenom dvě prohry. První byla hned na úvodu v Olomouci poměrem 3:6, kde se však prosadil prvním gólem již zmiňovaný Steve Moses. Druhá pak na konci srpna na ledě Motoru. Divoký zápas nabídl celkem osm gólů, ale také prohru Brna o dva góly, 3:5. Zbylé souboje už ale Brněnští zvládli. Generálku proti bratislavskému Slovanu zvládli především díky povedené první třetině, kterou vyhráli 2:0 a před téměř třemi tisíci diváky si došli pro výhru 3:1.

Sestavy z minulého utkání

Furch – Ďaloga, Ščotka, Kučeřík, Gazda, Kaňák, Lintuniemi, Holland – Cingel, Holík, Moses – Zbořil, Kollár, Pospíšil – Kohout, Marcinko, Flek – Zaťovič (C), Vincour, Jenyš.