Preview k zápasu
pá 25.8.2023 | Tomáš Prodělal

Třetí duel v Sursee, třetí šance na výhru. Lvi vyzvou Ambri-Piottu

Svěřenci Tomáše Martince odehráli ve švýcarském Sursee dva duely, ve kterých nebyli horší, naději na lepší výsledek jim však sebral vysoký počet vyloučení a silné přesilovky soupeřů. Nyní mají Východočeši poslední šanci na výhru, proti ale bude silná Ambri-Piotta. Zpříjemní si Mountfield cestu domů vítězstvím? Třetí utkání Mountfieldu na Lehner Cupu začíná v sobotních 18:00.

„Nemůžeme mít tak zbytečná vyloučení.“

#92 David Šťastný (o velkém množství oslabení)

Svěřenci Tomáše Martince ve čtvrtek nesehráli s Ženevou vůbec špatnou partii a při plném počtu hráčů byli dost možná lepším týmem, jenže byli znovu vytrestáni za velké množství vyloučených hráčů. Tři přesilovkové branky soupeře zapříčinily porážku 3:6. Jak utkání viděla nová posila David Šťastný? „Nemohu zápas hodnotit kladně, protože se prohrálo. Myslím ale, že jsme měli na to vyhrát. Minimálně to byl vyrovnaný zápas. Bohužel jsme nezvládli posledních deset minut třetí třetiny. Byla rovněž škoda, že vždy, když jsme dali gól, tak na to soupeř rychle odpověděl. Výsledek rozhodně mohl být lepší,“ mrzí novou tvář hradeckých útočných řad.

Jeho samotného může alespoň těšit malá náplast v podobě prvního vstřeleného gólu v dresu Mountfieldu. „Úleva je to velká. Podle mě je první gól za nový tým vždy to nejtěžší. Člověk jen čeká, kdy se to podaří, takže jsem samozřejmě rád, že to tam padlo,“ neskrývá radost křídlo s přesnou střelou. Jak se hraje proti, tak kvalitním soupeřům, jako je švýcarský mistr z Ženevy? Těžce. „Je to hodně náročné. Tady jsou týmy strašně silné na puku a jde vidět, jak obrovskou mají kvalitu. Pro nás je to ale super zkušenost," kvituje zahraniční konfrontaci odchovanec přerovského hokeje.

Mezi utkáním s Ženevou a Ambri-Piottou čeká Lvy den volna. Ten stráví Východočeši menším team-buildingem. „Máme v plánu týmový výlet, na což se těším. Jsem rád, že se někam podíváme, že trošku vypneme. Taky to pomůže stmelit partu,“ odhaluje plány bývalý hráč Bruslařů. V sobotu pak uzavřou Hradečtí svůj program v zemi helvétského kříže utkáním s Ambri-Piotta. Aby Východočeši uspěli, je třeba změnit spoustu věcí. Hlavní úkol je ale jasný. Nefaulovat. „Nemůžeme mít zbytečná vyloučení. Pokud máme pět nebo šest vyloučení za zápas, týmy tady jsou natolik kvalitní, že nějakou přesilovku určitě dají. A určitě by bylo třeba zlepšit taky naše početní výhody, takže si k tomu něco řekneme. Doufám, že se to do příštího zápasu zlepší,“ uzavírá "Šťáva" před závěrečným představením na turnaji.

Klub z maloměsta s velkou tradicí

Ambri-Piotta je velmi zajímavým úkazem v evropském hokejovém rybníčku. Celek sídlí v městečku Quinto, nedaleko italských hranic, které má jen tisíc obyvatel. Přesto je zdejší klub schopen zaplnit arénu, do níž se vejde více než šestinásobek diváků! Největší úspěch organizace má hodně šedin, je jím titul z roku 1962. Od té doby tým, ze kterého se za moře vydal Dominik Kubalík, spíše strádá. Už dvaadvacet let čeká na prolomení semifinálové kletby. To se nezměnilo ani v loňské sezoně, kdy po základní části obsadila Ambri-Piotta 12. místo a brány vyřazovacích bojů zůstaly zavřené. Jako náplast ale může posloužit ovládnutý prosincový Spengler Cup.

Michael Špaček
Odchovanec Pardubic reprezentoval Českou republiku na třech šampionátech a jedné olympiádě. Před loňskou sezonou se přesunul do Ambri-Piotta, kde zaznamenal za 50 duelů 50 bodů (14+36).

Po minulé sezoně nastala v kantonu Ticino poměrně výrazná obměna kádru. Pro české publikum nejznámějším odchodem byl Filip Chlapík. Bývalý Senátor z Ottawy se rozhodl pro návrat do vlasti, konkrétně do Sparty. Na opačnou cestu za velkou louži se vydal André Heim, který si svými výkony řekl o smlouvu v St. Louis. Citelnou ztrátou je také odchod účastníka dvou světových šampionátů a jedné olympiády Thomase Rüfenachta. Manažer Alessandro Benin reagoval několika příchody: Ze zámoří zlákal Kanaďana Laurenta Dauphina, který v NHL naskočil do 94 mačů. Z Dynama Moskva dorazil Švéd Jakob Lilja.

Mančaft se vydal na cestu přestavby, na soupisce tak najdeme spoustu mladých talentů. V brance například Davide Fadaniho, který, i přesto že je ročník narození teprve 2001, už má na svém kontě také start za italskou reprezentaci na mistrovství světa. Stejně starý je také rakouský obránce Kilian Zündel, ten už se na světový šampionát podíval dokonce dvakrát. Ze starších hráčů je dobré zmínit českého reprezentanta Michaela Špačka nebo dlouholetého asistenta kapitána národního výběru z Apeninského poloostrova Diega Kostnera. O místo v sestavě se bude ucházet také Šimon Marha, který v Ambri-Piotta prošel rovněž mládežnickými kategoriemi.

Lehner Cup 2023: hrací systém a kde sledovat

Lehner Cup je tradiční turnaj každoročně konaný v městečku Sursee poblíž Curychu. Letos se jej účastní čtyři týmy, kromě Zugu a Hradce pak Ambri-Piotta a švédská Luleå. Týmy odehrají jenom dvě utkání, s jedním soupeřem se tak neutkají, v případě Lvů je to Luleå. Bodovací systém a hrací doba je stejná jako v běžném hokejovém utkání. Kromě zápasů v rámci turnaje se budou konat ještě dva přípravné zápasy mimo turnaj. V tom prvním bude Hradec padl se švýcarském mistrem Servette Ženeva 3:6, 31. srpna pak bude hrát Davos s Litvínovem.

Přenosy všech utkání budou vysílány na platformě Red Sport, přičemž sledování je zpoplatněno 12,90 franky (tj. zhruba 325 Kč).

Sestavy z minulého utkání

Fadani – Pezzullo, Fohrler, Z. Dotti, Zündel, I. Dotti, Albis, Terraneo, Wüthrich – Knuebuehler, Landry, Bürgler, Brüschweiler, Špaček, Eggenberger, De Luca, Dauphin, Hofer, Douay, Kostner, Grassi, Marchand.