Rozhovory
so 12.3.2022 | Daniel Krátký, Jan Vavřina

Tomáš Martinec o zisku poháru i play off: Pořád je co zlepšovat

Před sezónou rozhodně nebyla královéhradecká družina Tomáše Martince favoritem na výhru dlouhodobé části extraligy. Kouč z domácí hradecké líhně však poprvé v klubové historii dovedl se svými parťáky tým Mountfieldu HK k prvnímu místu po základní části. Ta už je ale minulostí, všechny pohledy nyní míří k budoucnosti – k play off! O zisku Prezidentského poháru, přípravě na nadcházející vyřazovací boje, ale i partnerském Kolínu nebo mládeži se šestačtyřicetiletý kouč rozpovídal v obsáhlém rozhovoru.

Trenére, Mountfield HK získal poprvé ve své historii Prezidentský pohár. Kam ho ve své kariéře řadíte?
Asi je to největší úspěch v dosavadní krátké trenérské kariéře na postu hlavního trenéra. Tituly s dorostem byly taky skvělé, ale tohle je určitě výš. Myslím si, že to je podobný úspěch jako finále Ligy mistrů. Určitě si toho hodně vážím, je to velký úspěch celé organizace. A je to také výsledek dlouhodobé práce hráčů, opravdu si toho hodně vážím.

Jaká cesta k zisku Prezidentského poháru vedla?
Dlouhá (usmívá se). Je to práce hráčů, trenérského štábu i vedení. Začíná to při skladbě týmu, letní přípravou, přátelskými zápasy, pak přijde 56 utkání základní části… zkrátka celoroční práce a dlouhodobý výsledek. Bohužel to není jak ve fotbale, že by po dlouhodobém výsledku člověk dostal pohár a byl oceněný za celoroční práci, což by bylo nejspravedlivější. Ale u hokeje je zajímavější play off, které je i atraktivnější pro diváky. V tuhle chvíli už naše výhra v základní části nic neznamená. Začíná nejdůležitější část sezóny a na tu se musíme připravit. A potom po sezóně, s odstupem času, můžeme docenit zisk Prezidentského poháru.

Když se koukneme na průběh základní části, tak vy jste neměli žádnou větší krizi. Nejvíc jste prohráli tři zápasy v řadě. Čemu to přisuzujete?
Myslím, že se podařilo sestavit charakterově velmi dobrý tým, kabina byla celou dobu soudržná. Svou roli hrálo trošičku i štěstí, ve větší míře se nám vyhýbala vážnější zranění. V podstatě nám na delší dobu vypadli pouze Lukáš Cingel a Petr Kalina. Jinak ti hráči drželi pohromadě, což byl velmi důležitý faktor. Zkrátka charakter toho týmu se ukázal, když jsme se vždycky dokázali oklepat z porážky a v dalším zápase minimálně bodovat.

Vyvíjeli jste tlak na hráče po těch třech prohrách? Že je potřeba zabrat a jet opravdu na krev…
Ani bych neřekl, že jsme tlačili na hráče. Od začátku jsme se ale soustředili sami na sebe, takže jsme moc nekoukali na to, s kým hrajeme. Soustředili jsme se hlavně na nás. Chtěli jsme neustále zlepšovat náš výkon. Někdy se to sešlo tak, že jsme hráli tři zápasy po sobě venku, ale na to jsme se snažili nekoukat. Jsme rádi, že se nám pak většinou podařilo bodovat, byť ne třeba za tři body, a nedostali jsme se do žádné větší krize.

🏆

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Sobota 5. března 2022


Hradec měl v základní části nejlepší obranu. Čím to bylo? Přece jenom jste se i tak prezentovali aktivní hrou…
Myslím si, že všichni vědí, že základem úspěchu je výborná obranná hra týmu. Zároveň se ale řídíme tím, že nejlepší obrana je útok. Důležitá je taky hra na kotouči – pokud ho máme, musí bránit soupeř. Když ho nemáme, chceme vytvářet tlak na soupeře hodně vysoko, co nejdál od naší branky, abychom ho získali. Je to práce nejenom obránců, ale celého týmu.

Abychom nebyli jenom pozitivní: Průběhem sezóny se snižovala procentuální úspěšnost přesilovek. Je to věc, které se nyní budete intenzivně věnovat?
Věcí, na kterých je potřeba zapracovat, je víc. Nejsme se vším spokojení. Vidíme pořád hodně chyb a faktorů, které můžeme zlepšovat. A myslím si, že to je na tom to nejvíc pozitivní. Moc dobře jsme si vědomi, že se můžeme zlepšovat a že tým může hrát ještě lépe. I když samozřejmě se vší pokorou. Přesilovky i oslabení jsou ohromně důležité, zvlášť v play off. Jsou to jedny z věcí, na které bychom se chtěli zaměřit.

Říkává se, že vyřazovací boje rozhodují přesilovky a gólmani. Jaká je situaci mezi tyčemi? A jak vidíte zpětně trejd s Karlovými Vary?
Myslím si, že brankářský post máme dobře obsazený. Kluci celou sezónu týmu pomáhali a drželi nás. A co se týče Novase (Filipa Novotného), tak jsem rád, že jsme do brankoviště získali takhle zkušeného gólmana. Věřím tomu, že oba budou v play off naším důležitým článkem.

Překvapil vás nějaký tým v základní části? Ať už příjemně nebo negativně?
Těžká otázka, ale trochu jsem byl překvapený ze Sparty. Sestavila skvělý tým a myslel jsem si, že bude celou dobu dominovat. A to se nestalo. Byť s námi odehrála všechny zápasy výborně a kvalitu potvrzovala. Nakonec se sice probojovala do čtyřky, ale dominance se očekávala daleko větší. To pro mě možná bylo překvapení.

Tomáš Martinec se během sezóny stal bodově nejúspěšnějším koučem historie Mountfieldu HK | foto: Stanislav Souček

Díky přímému postupu do čtvrtfinále máte teď pauzu. Je to výhoda, nebo nevýhoda? A jaký je aktuální plán vašich svěřenců?
Na jednu stranu je výhoda, že kluci můžou na chviličku vypnout a doléčit drobné šrámy. Ale na druhou stranu je nevýhodou dlouhá pauza, můžeme z toho vypadnout. Musíme se proto nachystat tak, aby se na nás pauza projevila co nejméně. A plán? Nejdřív dostali hráči pár dní volno. V první části přípravy bude objem tréninků větší, poté to budeme směřovat už ke konkrétním zápasům. A věřím, že se příští týden už pomaličku bude krystalizovat také soupeř, na kterého se budeme muset připravovat. V rámci tréninku navíc chystáme variantu, že bychom si zahráli modelové utkání s Kolínem, kde máme spoustu dalších hráčů, které budeme moci případně využít v další fázi sezóny. Věřím, že bude co nejdelší.

Aktuálně tedy neděláte počty, kdo by na vás mohl ve čtvrtfinále vyjít?
Soupeře budeme řešit až příští týden. V téhle fázi se budeme věnovat systému, který chceme hrát. Protože je spousta věcí, na kterých musíme zapracovat a jež můžeme zlepšovat. Uvidíme příští týden, kdo na nás bude vycházet. Určitě se na soupeře připravíme. Nicméně my nijak zásadně nebudeme měnit naši hru nebo systém. Budeme se soustředit hlavně sami na sebe.

S jakým cílem do vyřazovacích bojů jdete?
Snažit se uhrát čtvrtfinále. Myslím si, že to je taková ta klíčová série. Musíme se na čtvrtfinále výborně připravit a postoupit dál. Pak se může stát cokoliv...

Díky výhře v základní části jste zajistili účast v příštím ročníku Lize mistrů. Těší vás to?
Jsem za to hodně rád. Jsme šťastní, že budeme mít možnost zahrát si Champions Hockey League. Myslím si, že to je opravdu skvělá možnost a konfrontace s jinými zahraničními týmy, která posune hráče i nás trenéry a vůbec celou organizaci. A navíc je to skvělá propagace našeho klubu a reprezentace Hradce Králové v Evropě.

Před několika dny skončila soutěžní sezóna partnerskému Kolínu. Cíl byl splněn, Kozlové se zachránili. A dokonce si zahráli předkolo. Co na to říkáte?
Jsem rád, že se zachránili v Chance lize, a že ji budou hrát i příští rok. Ale jinak si myslím, že ta sezóna byla hodně složitá a určitě ne zcela podle našich představ. Věřím, že na tom zapracujeme a že příští rok to bude daleko lepší. Snad se tam zapojí více mladých hráčů, kteří si vybojují role, které si letos neuhráli. A jak to bude s připojením hráčů k našemu týmu? Domluvili jsme se, že Kolín bude do konce března trénovat, aby byli hráči v případě potřeby připraveni naskočit za nás. Pokud postoupíme přes čtvrtfinále, tak by se někteří kluci přesunuli k nám. A trénovali s námi, abychom měli tým co nejširší.

Před sezónou byl velkým strašákem mnoha týmů sestup juniorského týmu z extraligy. Hradečtí se však celou sezónu pohybovali nahoře. S tím musí panovat spokojenost, že?
Určitě. Sezónu, která kvůli zužování nebyla jednoduchá, zvládli výborně a věřím, že vybojují účast v play off. Doufám, že se dostanou do play off a sezónu budou mít co nejdelší a nejlepší.

A co říkáte na dorost? Ten válčí v osmifinále play off s Kometou.
Dorostu jsem věřil od začátku, tam jsem nepochyboval, že se dostanou do play off. Vykročili do toho dobře, budeme držet palce, aby postoupili co nejdál.

Nelze taky opomenout, že se na tribuny vrátily davy fanoušků. Na vyřazovací boje tak může přijít plný stadion. To je velké povzbuzení, viďte?
Jistě, je to skvělá zprava, všichni jsme se na to ohromně těšili. Hokej je úplně jiný s fanoušky nebo bez nich. O to více, když naši fanoušci patří k nejlepším v lize. Moc se na atmosféru během play off těšíme!