Preview k zápasu
čt 19.10.2023 | Dominik Jarka

Sérii tří venkovních zápasů zakončí Mountfield v pátek proti Plzni

Hradečtí musí nedělní prohru se Spartou rychle hodit za hlavu a zaměřit se na další venkovní dobrodružství. Tentokrát vyjedou na led plzeňské Škodovky, kde se poprvé od svého přesunu utkají tváří v tvář s Jakubem Lvem, který je aktuálně nejlepším střelcem Západočechů. Indiáni se zatím v extralize trápí a patří jim pouze dvanáctá příčka, v posledním utkání ale zázračně otočili ze stavu 0:3 a na podobné výkony budou chtít navazovat. Utkání začíná v pátek v LOGSPEED CZ Aréně od 17:30.

„Chceme zlepšit produktivitu, ale lepší než slova jsou činy.“

#98 Radovan Pavlík (o produktivitě Lvů)

Hradec po zápasech s Olomoucí a Spartou dokončuje sérii tří po sobě jdoucích zápasů venku. Chybí domácí atmosféra Radovanu Pavlíkovi? „Je velký rozdíl mezi hraním venku a doma. Když hrajeme doma, tak nás žene celý stadion, ale když je zápas venku, tak za námi sice jezdí fanoušci, ale většinou je přeřvou domácí příznivci. My se s tím musíme popasovat a konečně vyhrát za tři body,“ burcuje svůj tým "Pavlas". Lvům chyběli v předchozích zápasech především vstřelené branky, z posledních pěti duelů mají průměr dvou gólů na zápas. „Chceme zlepšit produktivitu, ale lepší než slova jsou činy. My to musíme v pátek ukázat na ledě a prokázat, že jsme na tom zapracovali,“ prohlašuje 25letý útočník.

Plzeňští v letošní sezoně sice neoplývají formou, významnou roli ale může hrát domácí kulisa. „V Plzni je vždy dobrá atmosféra. Hala je tak přímo uzpůsobená, že to tam vždycky hučí. Pro domácí to tam je vždy skvělé, naopak pro hosty vůbec. Mně osobně se tam dobře nehraje, i s mládeží jsem tam jezdil nerad,“ svěřuje se hradecký rodák. Na ledě se Lvi setkají s nejednou známou tváří, nejčerstvější je vzpomínka na přesun Jakuba Lva. Čeká hradecký odchovanec nějaké pošťuchování? „Zatím o ničem nevím, ale vždycky to na ledě vyplyne ze situace. Kuba rád s ostatními hráči na ledě komunikuje, takže se možná něco stane,“ směje se bývalý hráč brněnské Komety.

Jakub Lev ale nebude jediným hráčem Indiánů na ledě s hradeckou historií. Hru Škodovky aktuálně diriguje především obránce Petr Zámorský, který pod Bílou věží strávil tři sezony. „Péťa je kvalita sama o sobě. My si na něj musíme dát moc pozor, on je vždycky nebezpečný v přesilovkách. Střelu má opravdu vynikající, když jí dostane na jedničku,“ chválí Radovan Pavlík někdejšího spoluhráče. A co si myslí o hře západočeského celku? „Já vidím Plzeň pořád jako bojovný a bruslivý mančaft. Hrají to velmi podobným stylem jako my. Stejně jako oni nemáme nejstarší tým, spíše takovou střední generaci. Očekávám, že se na ledě střetnou stejné herní styly. My se na Plzeň připravíme, a věřím, že to zvládneme,“ uzavírá rychlonohý forvard.

PetrZámorský
Jedno pozitivum při špatném úvodu Škodovky? Určitě skvělá produktivita ofenzivně laděného beka, který si dokázal připsat již devět kanadských bodů. Za 10 odehraných zápasů navíc stihl vyslat 38 střel na branku, více než kterýkoliv jiný obránce v extralize.

Obměna kádru harmonii nepřinesla

Indiáni nemohli být s minulou sezonou vůbec spokojeni, jelikož se v základní části umístili na dvanáctém místě a vypadli v předkole play-off 2:3 na zápasy s Býlími Tygry. Vedení tak rázně sáhlo do sestavy a s týmem se loučilo až devět hráčů. Nejvíce bude Plzeňským chybět nejproduktivnější hráč Škodovky minulého ročníku Petr Kodýtek, jenž se přesunul do finského Tampereen Ilves. Do finské soutěže zamířil také brankář Miroslav Svoboda, do zahraničí se zase vydali útočníci Ludwig Blomestrand a Sam Bitten. V rámci tuzemska si nového zaměstnavatele našel například Filip Suchý, jenž obléká barvy Mladé Boleslavi, nebo také obránce Marek Baránek, který je aktuálně součástí spanilé jízdy Litvínova extraligou.

Plzeňské vedení se činilo i v rámci přivádění nových akvizic. Nejvíce hradeckým příznivcům rezonuje přesun bývalého hradeckého centra Jakuba Lva, který se po 3,5 sezonách v dresu Východočechů rozhodl vrátit do místa svého rodiště. Velkým přestupovým hitem měl být příchod kanadského forvarda Lukea Adama, ten se s týmem ale rozloučil už po sedmi nepovedených zápasech, když obratem zamířil do Banské Bystrice. Po nedostatku minut na ledě Mladé Boleslavi se na západ Čech přesunul Švéd Tim Söderlund, o větší porci extraligových minut si přestupem řekl také ex-pardubický Ondřej Matýs. Brankář Dominik Pavlík se musí nově o místo v brankovišti dělit se slovenským Samuelem Hlavajem, který v aktuální sezoně zasáhl už do pěti zápasů.

Ani přes velké množství změn na soupisce se Indiánům vstup do sezony vůbec nepovedl. Na úvod sice šokovali mistrovské Oceláře z Třince triumfem 3:1, poté ale najeli na nepříjemnou sérii pěti po sobě jdoucích porážek. Vedení tak na špatné výkonem zareagovalo třízápasovým ultimátem, v případě pokračování špatných výsledků měl nastat velký otřes v kabině. Plzeň v daném období zvítězila v jediném mači, důsledky ale zatím zůstávají nevyřčeny. V posledním utkání s Mladou Boleslaví to dlouho vypadalo na další propadák, po polovině zápasu ale Indiáni přepnuli a v 58. minutě dokonali zázračný obrat z 0:3 na 4:3, který je posunul na dvanácté místo extraligové tabulky. Podaří se pod tlakem hrajícím Indiánům zvítězit i proti Hradci? Odpověď se dozvíme v pátek od 17:30 na ledě Škodovky.

Sestavy z minulého utkání