Aktuální zprávy z klubu
so 22.7.2023 | Adam Kodet

Příprava A-týmu #2: Lehner Cup? Švýcarská elita i s českou stopou

Mountfield HK jakožto finalista a stříbrný medailista Tipsport extraligy dostal pozvánku na 11. ročník turnaje ve švýcarském Sursee s názvem Lehner Cup. Toho se účastní dvojice domácích celků a dva hosté ze zahraničí. Kromě vítěze Spengler Cupu 2022 Ambrì-Piotta a semifinalisty CHL 2023 EV Zug se v mimoturnajovém zápase Lvi střetnou i z aktuálním švýcarským mistrem ze Ženevy. Pojďme si švýcarské soupeře Hradce blíže představit.

Zhruba desetitisícové městečko Sursee leží v německy mluvícím švýcarském kantonu Lucern na břehu jezera Sempach. Právě břehy této vodní plochy byly osídlené již v mladší době kamenné, první zmínky o městě Sursee pochází z 11. století. O dlouhých tisíc let později se zde v roce 2013 konal první ročník Lehner Cupu, tedy hokejového turnaje pojmenované podle společnosti Lehner Versand AG, která se vysokou měrou podílela na výstavbě místního zimního stadionu.

I když se v Sursee vrcholový ligový hokej nehraje, i tak na místní stánek právě letní Lehner Cup každoročně přivábí stovky fanoušků. V desetileté historii turnaje poznali v Sursee pět různých vítězů. V roce 2015 ovládl akci německý Kolín, v roce 2018 ruský Podolsk a o dva roky později se z vítězství radoval švýcarský celek Raperswil-Jona. Sedm dalších turnajových primátů si mezi sebe rozdělili i jeho letošní účastníci, a sice HC Ambrì-Piotta a EV Zug, tedy oba soupeři Mountfieldu HK.

EV Zug

Město Zug leží ve stejnojmenném kantonu, který s Lucernem přímo sousedí. Tamní EV je tak geograficky nejbližším místem od Sursee, kde se hraje nejvyšší soutěž, a tak se tradičně může těšit na domácí atmosféru i v letních měsících. Bossard Arenu Hradec dobře zná, však zde výhrou 4:0 v roce 2019 stvrdil postup do semifinále CHL. V letošní edici Ligy mistrů mu však tým s býkem ve znaku ve stejné fázi soutěže porážku oplatil, i když mnohem těsnějším způsobem.

Tým od břehu jezera se stejným jménem je trojnásobným domácím mistrem z let 1998, 2021 a 2022. K posledním dvou nedávným titulům výrazně pomohl Jan Kovář, který je nejproduktivnějším hráčem klubu z posledních tří let a také kapitánem. V minulosti v Zugu hrál třeba Michal Řepík nebo dvě obrovské hráčské i trenérské osobnosti Česka, Ivan Hlinka a krátce i Vladimír Růžička.

EV Zug je trojnásobným šampionem Lehner Cupu z let 2014, 2019 a 2021. V jeho kádru momentálně stále působí švýcarská brankářská legenda, fantastický Leonardo Genoni, další 4 švýcarští reprezentanti z letošního MS včetně Fabrice Herzoga a Dario Simiona nebo bývalá hvězda národního týmu Grégory Hoffmann.

Genève-Servette Hockey Club

Kromě dvou turnajových zápasů propůjčilo Sursee Mountfieldu svůj stadion pro jeden další přátelský zápas. K tomu nedorazí na břeh jezera Sempach nikdo menší než aktuální švýcarský mistr z Ženevy. Pro klub, který hraje nejvyšší soutěž opětovně až od roku 2022, se jednalo o historický úspěch a stal se poprvé mistrem NLA a celkově dvacátým celkem, který ligu ovládl. Ženevský celek je rovněž dvojnásobným vítězem Spengler Cupu z let 2013 a 2014.

K historickému ligovému poháru přispěli zejména Švéd Linus Omark, jenž byl po Romanu Červenkovi druhým nejproduktivnějším hráčem základní části, a finský snajpr Teemu Hartikainen, nejlepší střelec sezóny s 28 zásahy. Druhý jmenovaný je nadále největším ofenzivním esem, Omark tým opustil. Ve finále zdolali Ženevané v nervy drásající sedmizápasové bitvě Biel, titul vystřelil dvěma góly bek Sami Vatanen.

Kromě dvou zmíněných finských borců můžou červenožlutí spoléhat také na jejich krajana, veterána a majitele víc jak dvanácti set startů v NHL Valtteriho Filppulu. Kanaďan Daniel Winnik už v Ženevě načne šestou sezónu, předtím v osmi týmech NHL nasbíral 861 utkání. Finskou ekipu doplňuje účastník MS 2023 Sakari Manninen, dvojnásobný mistr světa a olympijský vítěz.

HC Ambrì-Piotta

Tisícové městečko Quinto v italsky mluvícím kantonu Ticino rozhodně není typickým místem, kde by se měla hrát jedna z nejprestižnějších evropských hokejových soutěží. Přesto tomu je tak a stadion Nuova Valascia z roku 2021 pojme téměř sedmkrát tolik diváků, než je populace obce. Klub, jehož barvy jsou modrá a bílá, zažil největší úspěch na domácím poli v sezóně 1998/1999, kdy ovládl základní část NLA a pouť v play-off zakončil až ve finále porážkou proti Luganu. Další velký úspěch přišel loni, kdy svou účast na prestižním Spengler Cupu proměnil v triumf, když ve finále zdolal v nájezdech pražskou Spartu.

V minulosti za klub dlouhá léta hrál Zdeněk Kutlák, velkou stopu v něm za krátké působení zanechal Dominik Kubalík, který se v sezóně 2018/19 stal nejproduktivnějším hráčem celé soutěže a vystřílel si angažmá v NHL. Aktuálně v týmu působí reprezentant Michael Špaček a také syn královéhradeckého odchovance Josefa Marhy, dvacetiletý Šimon Marha, který v mládežnických letech v organizaci Mountfieldu taktéž hrál.

Ambrì-Piotta obhajuje loňské vítězství v Lehner Cupu, celkově je nejúspěšnějším celkem v historii turnaje, když ho předtím ovládl ještě třikrát, včetně premiérového ročníku 2013. V jeho řadách momentálně najdeme tři hráče, kteří oblékli dres týmu NHL. Nejvíc jich má na kontě švédský bek Tim Heed, jenž hájil barvy San Jose. Na soupisce modrobílých jsou aktuálně i tři účastníci posledního MS, kromě Michaela Špačka jsou to Rakušané Dominic Zwerger a Kilian Zündel.

Zápasy Mountfieldu HK na Lehner Cupu 2023


Turnaj (Sursee), st 23.8.2023
EV Zug Zug - Mountfield HK Mountfield HK
19:00
přát. (Sursee), čt 24.8.2023
Genève-Servette Hockey Club Ženeva - Mountfield HK Mountfield HK
19:00
Turnaj (Sursee), so 26.8.2023
Mountfield HK Mountfield HK - Hockey Club Ambrì-Piotta HC Ambrì-Piotta
18:30