Preview k zápasu
st 16.8.2023 | Šimon Zemánek

Dobře známý soupeř! Hradečtí znovu po roce přivítají Vídeň

Už počtvrté za posledních pět let zavítá pod Bílou věž k přípravnému utkání rakouský celek Vienna Capitals. Hokejisté z hlavního města Rakouska doposud pod Bílou věží nikdy nezvítězili. Po porážce v Kolíně si však jistě budou chtít spravit chuť. Uspěje Mountfield nebo Capitals? Úvodní buly padne ve čtvrtek v 17:30.

„Máme výhodu domácího prostředí, ale i tak to bude těžké utkání, jako každé jiné v přípravě.“

#19 Tomáš Pavelka (o zápasu s Vídní)

Svěřenci Tomáše Martince po úvodním nevydařeném přípravném střetnutí s partnerskými Kozly, které prohráli 4:6, předvedli proti Banské Bystrici mnohem lepší výkon. „Všichni jsme si v kabině po duelu s Kolínem řekli, že takhle ta cesta nevede,“ odhaluje Tomáš Pavelka. Co bylo tentokrát jinak? „Šli jsme do utkání s jasným cílem, být aktivní a držet při sobě. Největší rozdíl byl v pohybu, více nám jely nohy a tím jsme získávali spoustu puků. Zároveň jsme pošetřili síly. Byl to ideální přípravný zápas, kdy jsme si mohli vyzkoušet hodně přesilovek i oslabení,“ dodává "Pačes".

Právě letní akvizice Lvů se v minulém mači gólově prosadila poprvé v hradeckém dresu, a to střelou od modré čáry při přesilovce. Rána byla přesná, trefil jsem to tam, kam jsem chtěl, což ne vždycky vyjde. Na tréninku jsme zkoušeli situace po buly, vyšlo to dobře, že na mě hráč vyjel. Mohl jsem si tak potáhnout puk a vypálit. Navíc před bránou byla skvěle clona,“ popisuje svůj debutový zářez zadák s číslem devatenáct. A jak se mu zatím angažmá na soutoku Labe s Orlicí zamlouvá? „Kluci jsou tady super a myslím si, že jsem mezi ně zapadl. Hokejově jsou první týdny přípravy náročné, ať už začínáte kdekoliv. Ale samozřejmě to je potřeba, abychom v ostré sezoně měli kde brát,“ ví moc dobře.

Východočeši jdou ve čtvrtek zpátky do akce, pod Bílou věží čeká je tým Vienna Capitals. „Proti rakouským týmům už jsem párkrát hrál, tak vím, že to nebude nic jednoduchého. Navíc hrají kvalitní soutěž, takže rozhodně nepůjdeme do zápasu s tím, že jsme favorit a ono to půjde samo,“ upozorňuje ostravský rodák. „Máme výhodu domácího prostředí, ale i tak to bude těžké utkání, jako každé jiné v přípravě,“ je si vědom náročnosti příštího zápasu Tomáš Pavelka.

Tradiční soupeř v přípravě hlásí výrazné odchody

Klub Vienna Capitals byl založen v roce 2000 a od té doby hrál vždy rakouskou nejvyšší ligu, nebo mezinárodní soutěž Win2day ICE Hockey League, dříve známou jako EBEL, v níž působí i celky z Itálie, Slovinska a Maďarska. Ještě nedávno však byl její součástí také český klub – Orli Znojmo. Rakušané zmiňovanou soutěž ovládli dvakrát, naposledy v ročníku 2016/17. Třikrát také brali stříbrnou medaili. V předešlé sezoně Vídeň v semifinále nestačila na pozdějšího vicemistra – italské Bolzano.

MichalStínil
Děčínský rodák v roce 2016 odešel z Chomutova do zámoří. Tam za osm sezon nasbíral 280 bodů, a ve 24 letech se teď vrátil na evropský kontinent – do týmu Vienna Capitals.

Do týmu v předsezonním období přišlo devět nových hráčů, zároveň jich však třináct odešlo. Mezi nejvýraznější akvizice patří produktivní obránci Oscar Drugge a Dominique Heindrich. Defenzivu rakouského mužstva vyztuží také švédský tvrďák Stefan Warg, jenž v uplynulé sezoně oblékal dres pražské Sparty. Novicem v útočných řadách bude jeho krajan – Hampus Eriksson. Vídeň opustila hned pětice nejproduktivnějších hráčů z loňského ročníku – Matthew Bradley, Maxwell Zimmer, Jeremy Gregoire, Radek Prokeš a Kanaďan se zkušenostmi z NHL James Sheppard. Ten, stejně jako rakouský reprezentační gólman Bernhard Starkbaum, ukončil kariéru.

Mountfield sice na nadcházejícího soupeře již v minulých letech v přípravě párkrát narazil, i tak se ale bude jednat o velkou neznámou. Naprostá většina tahounů týmu z loňské sezony totiž z klubu odešla. Bude tedy zajímavé sledovat, jak se s tím celek z rakouského hlavního města vypořádá. Pro svěřence kanadského kouče Marca Habscheida půjde o druhý přípravný duel nového ročníku, ten první sehráli v úterý na ledě Kolína. Kozlové i díky třem bodům Lukáše Pajera zvítězili těsně 5:4.

Pravidla vstupu na utkání

Na zápas proti Vídni mají volný vstup majitelé sezonních permanentek, ostatní fanoušci si musí zakoupit jednorázové vstupenky. A to buď v předprodeji on-line, v Infocentru HK nebo na pokladnách ČPP Arény. Ty se v den utkání otevírají ve 14:00, vstup do haly bude umožněn hlavním vchodem od 16:30. V den zápasu si rovněž není možné zakoupit sezonní permanentku on-line a hned ji využít ke vstupu na utkání. Permanentka v den nákupu není platná. Platná naopak bude sezonní permanentka nakoupená v den zápasu na pokladně.

Předpokládaná sestava Mountfieldu HK

Sajdl (Kiviaho) – Gaspar, Freibergs, Kalina, F. Pavlík, Piegl, Pavelka, Marcel – R. Pavlík, Miškář, Eberle – Okuliar, Tamáši, Jergl – Perret, Lalancette, Jasper – Zachar, Pilař, Lang.

Sestava spusu Vienna Capitals z posledního zápasu:

Wraneschitz (Widhalm) – Heinrich, Fischer, Hackl, Drugge, Posch, Brunner, Pallierer – Antal, Cheek, Weinger – Stinil, Eriksson, Hartl – Kainz, Wallner, Zusevics – Piff, Kromp, Preiser.