Rozhovory
pá 26.4.2024 | Šimon Zemánek, Daniel Krátký

Jakub Pour: Reference i pan Martinec udělali super dojem

Přesně v den svých 25. narozenin se Jakub Pour stal novou, už třetí letní posilou královéhradeckých Lvů. Plzeňský odchovanec by měl týmu přispět především svým důrazem, avšak zdaleka nejen ten mládežnickému reprezentantovi v roce 2021 napomohl k zisku nováčkovské smlouvy v organizaci Chicaga Blackhawks. O této zkušenosti, ale i o svém přestupu na východ Čech a mnohém dalším se rokycanský rodák rozpovídal v obsáhlém rozhovoru.

Jakube, vítejte pod Bílou věží. Jak se cítíte jako nový člen hradeckého týmu?
Je to pro mě něco úplně jiného. Od malička jsem Plzeňák, takže to pro mě bude velká změna, na kterou se však těším. I s Bohdanem (Višňákem) zatím řeším bydlení, mám nějaké tři nabídky. Doufám, že nějaké už brzy najdu.

Oficiální oznámení vašeho příchodu pod Bílou věž proběhlo na vaše na narozeniny. Jak jste si je užil?
Byly fajn, oslavili jsme je s rodiči, popřáli mi, ale nic velkého, teprve je v plánu rodinný oběd nebo večeře. Potěšilo mě také hezké uvítací videjko, které jste připravili. Ale jinak celkově narozky slavím spíše s rodinou..

Co rozhodlo o vašem příchodu do Salonu republiky?
Hradec projevil zájem jako první, navíc to byl zájem ze všech týmu největší, což mě přesvědčilo o tom, že by Hradec mohl být správná volba. Řešil jsem to už v sezoně, volal mi pan trenér Martinec, se kterým jsem si chvilku pokecal a udělal na mě super dojem. Taky jsem se bavil s pár kluky, kteří v Hradci dříve hráli a mluvili hodně pozitivně, což mě ve výběru jen utvrdilo.

S kým jste přesun do Hradce probíral?
V autobuse jsme seděli při sobě se zkušenějšími hráči Petrem Zámorským a Tomášem Mertlem a kluci mi říkali, že se jim v Hradci hrozně líbilo a mají na něj super vzpomínky. Pochvalovali si zázemí, Zámek i pana Martince, na kterého jsem měl také jen pozitivní zprávy. Na spolupráci s ním se taky hodně těším.

Taky jste zmiňoval rozhovor právě s hlavním koučem, co jste probírali?
Byl to příjemný hovor, pan trenér mi říkal, že mě sleduje delší dobu a myslí si, že bych se klubu hodil do konceptu a stylu hry, který jsem pak já zase nakoukával v play off, hlavně proti Pardubicím. Nastínil mi taky, co ode mě očekává. Více do detailu se ale asi ještě pobavíme, až se uvidíme osobně v Hradci.

Taky jste zmiňoval, že jste Hradec ve čtvrtfinále sledoval. Jak na vás tým působil?
Za mě to bylo super, ale je škoda, že vždycky chyběl kousek k vítěznému konci. Kluci hráli super aktivní hokej, který dělal Pardubicím hrozně velké problémy – myslím si, že Hradec opravdu měl na to přes ně přejít. Takže věřím, že příští rok budeme ještě úspěšnější.

Jak byste popsal Mountfield HK jakožto protivníka? V posledním vzájemném duelu jste i skóroval…
Trošku jsem čekal, jestli ten gól nebude v uvítacím videu, nakonec bohužel nebyl (směje se). Hradec je dost těžký soupeř díky svému stylu – jeho hráči hodně napadají, takže máte strašně málo času na rozhodování. Musíte být obezřetní, ať už v obranném, tak i útočném pásmu, obránci i útočníci jsou totiž velmi aktivní. Když už jsem věděl, že sem budu přestupovat, tak jsem se na zápas těšil a chtěl si ho hlavně užít. To se povedlo, navíc i s gólem.

Jaký to je pocit hrát a trefit se proti vašemu příštímu zaměstnavateli?
Pro mě to byl víceméně duel jako každý jiný, ale asi jsem měl trochu větší motivaci. Člověk se chce ukázat svému budoucí klubu, že udělal správné rozhodnutí tím, že si vás vybral. Když jsme sem jeli na venkovní utkání a už jsem o přestupu věděl, tak to bylo trochu jiné. Porozhlížel jsem se po stadionu, více jsem si všímal třeba fanoušků a tak.

Fanoušci vás z extraligy znají, ale stejně: Jak byste fanouškům přiblížil svůj herní styl?
Jak už asi moje fyzické parametry napovídají, tak jsem důrazný útočník, který je platný na obou stranách hřiště. Chtěl bych se prezentovat přesně tím aktivním hokejem, který Hradec hraje. Chci co nejvíc pomoct týmu a ideálně dávat i góly.

Na začátku května vás čeká start suché přípravy, těšíte se? Někteří kluci ji nemají moc v lásce…
Na letní přípravu se těším, i když je vždycky náročná. Nemůžu se dočkat, až poznám celý tým, trenéry, město a všechno okolo. Samozřejmě to bude bolet, čeká nás odhadem měsíc a půl dřiny, která ale k hokeji patří. Před sezonou je důležité položit základy.

V roce 2021 jste podepsal nováčkovský kontrakt s organizací Chicaga. Jak vaši zámořskou štaci zpětně hodnotíte?
Byla to pro mě obrovská zkušenost, člověku hodně otevře oči. Největším zážitkem byly tréninkové kempy, kde byli hráči i z NHL. Najednou vidíte jejich přístup k tréninkům na ledě i na suchu, jak s přehledem řeší herní situace, se kterými byste vy měli problém. Bylo pro mě dost důležité zjistit, v čem bych se měl zlepšit, snažil jsem se toho co nejvíce naučit a okoukat. Jsem za tuhle neskutečnou zkušenost moc rád a věřím si, že mě posunula.

Kdo z hráčů NHL na vás zde nejvíce zapůsobil?
Hlavně kapitán Jonathan Toews. My mladí jsme s nimi na kempu trávili čas ve stejném komplexu a vždycky jsme si říkali, že musíme jít o trochu dřív do posilovny, abychom se pořádně připravili a udělali dojem. Když jsme přišli, tak už tam Toews dávno byl. Po tréninku na ledě jsme se znova vraceli do gymu a zůstávali co nejdéle. Jeden z mála NHL hráčů, který si hodně přidával byl právě Jonathan. Sice už to byl kapitán a legenda klubu, i tak na sobě stále takhle neskutečně dřel. Nejen tímto přístupem si získal můj obdiv.