Rozhovory
čt 2.5.2024 | Dominik Jarka

Oskars Batna: Nová životní kapitola, přimluvil se i Ralfs

Lotyšští hráči se pod Bílou věží vždycky těšili velké oblibě. Není proto divu, že hradecké vedení sáhlo při hledání nového útočníka po dalším lotyšském reprezentantovi, Oskarsi Batnovi. Vysoký bijec do brankoviště nasázel v uběhlém ročníku finské Liize dvacet gólů a svou formu si hodlá převézt i pod Bílou věž. Nejen o svém přesunu se vytáhlý forvard rozpovídal v obsáhlém rozhovoru.

Oskarsi, vítejte pod Bílou věží! Jak se cítíte po přestupu do Česka?
Cítím se skvěle a moc se do Hradce těším. Je to pro mě nová životní kapitola. Nadchnulo mě také video, které dal klub na sociální sítě. Bylo to od klubu opravdu pěkné gesto a odvedli dobrou práci.

Určitě byl o vás velký zájem. Proč jste si vybral zrovna Hradec?
Chtěl jsem ve svém životě změnu a hnala mě touha vyzkoušet si jiný styl hokeje. V klubu už působí Ralfs Freibergs, se kterým se znám z nároďáku. Právě on byl jedním v důvodů mého příchodu, o klubu i městě říkal samé pozitivní věci.

Nelákaly vás také nabídky jiných klubů?
Chtěl jsem hrát ve velkém týmu s aspiracemi na zisk titulu. Myslím, že Hradec na to určitě má, takže jsem o nabídce neváhal.

Jak probíhala celá přestupová sága?
Trenér Martinec si mě s generálním manažerem vyhlédli už na loňském světovém šampionátu, pak se manažer spojil s mým agentem a začalo se to řešit. Konzultovali to s Ralfsem Freibergsem a ten se za mě poté asi také přimluvil. Přes sezonu v Jukuritu jsem se dozvěděl, že je zájem opravdu vážný, a začaly mezi námi probíhat jednání. Nakonec všechno dobře dopadlo a domluvili jsme se na smlouvě.

Co přesně jste se dozvěděl od Ralfse?
Dozvěděl jsem se informace o bydlení a životě ve městě. Potom jsem chtěl vědět, jaká je v Hradci kabina a personál v klubu. Potřeboval jsem si být jistý, že je Hradec pro mě tou správnou volbou. Představil mi Hradec v nejlepším světle a hodně mi moje rozhodnutí ulehčil.

Lotyšští legionáři mají v vůbec řadách hradeckého týmu poměrně dlouhou historii. Mluvil jste také s někým z nich?
Všichni říkali o Hradci samé pěkné věci a působení v Hradci mi doporučili. Nemůžu se dočkat, až odstartuje nová sezona a svými výkony pomůžu Hradci k velkým úspěchům.

V Jukuritu jste hrál také s bratry Kovařčíkovými. Padla s nimi o Hradci řeč?
Bavil jsem se o tom s nimi a taky mi sdělili svoje zkušenosti s městem a ligou. Také o Hradci mluvili pozitivně, takže jsem dostal další dobré reference.

Navštívil jste někdy předtím Českou republiku?
Minulý rok jsme s Jukuritem hráli v Praze v rámci Champions Hockey League. Porazili jsme Spartu 6:3, takže mám na Česko dobré vzpomínky.

V poslední sezoně jste ve finské lize nasázel 20 branek. Dokážete to v nové lize zreplikovat?
Doufám, že se mi to povede (směje se). Chci hlavně pomoct týmu, aby vyhrával zápasy. Jestli to bude střílením gólů, tak budu jenom rád.

Jak byste popsal svůj herní styl?
Jsem velký týmový hráč. Udělám přesně to, co po mně požadují trenéři. Mám velkou postavu, takže rád chodím do nebezpečných pozic a cpu se do brankoviště. Přínosem budu také v defenzivní části hry.

Vyhlížíte už mistrovství světa v České republice?
Moc se na šampionát těším. Je to velmi krátký turnaj, ale vždy je čest nastupovat za svůj národní tým a reprezentovat svou vlast. Minulý rok jsme získali s Lotyšskem bronzové medaile a byl to nepopsatelný pocit. Byl to vskutku speciální moment a my se na něj pokusíme navázat.

Právě zápas ve skupině na loňském šampionátu proti Česku jste rozhodl gólem v prodloužení. Jaký to byl pocit?
Dávání gólů je vždycky úžasné, k tomu ještě v takhle důležitý moment v prodloužení. Vůbec poprvé v historii jsme porazili na mistrovství světa Česko, takže jsme udělali doma v Lotyšsku velkou radost.