Ohlasy k zápasu
ne 24.9.2023 | Tomáš Kalas, Daniel Krátký

Těžký zápas, říká Bohumil Jank. Co se stalo v prodloužení?

Návrat na jih Čech se po sedmi měsících hokejistům Hradce nevydařil. Na neoblíbeném stadionu prohráli 1:2 v prodloužení a nepřidali tak třetí výhru do tabulky. Porážku neodvrátil ani obránce Bohumil Jank, který v Českých Budějovicích prakticky hokejově vyrůstal. „Sice je to už dlouhá doba, co tu nejsem, ale vždycky se sem rád vracím,“ říká s nádechem nostalgie řízný obránce.

Přestože první třetina skončila bezbrankovým skóre, Jank s herním projevem spokojen nebyl. „V první třetině nám nešly vůbec nohy, nebyla tam od nás taková aktivita, kterou bychom si představovali,“ hodnotí zpětně prvních dvacet minut, ve kterých ale byli Lvi paradoxně střelecky aktivnější. Nebyl to však jenom písecký rodák, komu se výkon v této pasáži duelu nepozdával. „V kabině jsme pak dostali trochu fén,“ prozrazuje, co se dělo za zavřenými dveřmi hradecké kabiny.

Motor šel gólem Milana Gulaše na konci 37. minuty do vedení, a i přes nápor Lvů dlouho směřoval za třemi body. Hradec to ale logicky zkusil v poslední minutě a půl bez brankáře, což mu vyneslo srovnání. „Naše hra se od první přestávky postupně zlepšovala. Všechno to gradovalo ve třetí třetině, kde jsme už přebrali otěže zápasu a odměnou bylo srovnání na 1:1,“ říká Jank.

Prodloužení nemělo příliš dlouhého trvání, po minutě jej rozhodla poměrně kuriózní situace. Za hrou totiž zůstal domácí útočník Ordoš a trenérský štáb zkusil variantu 4 na 2. Po nepřesné přihrávce se ale trefil přes celé kluziště Adam Kubík a přisoudil Budějovicím druhý bod. „Úplně nevím, jestli se kluci neslyšeli, že jsou v situaci čtyři na dva,“ snaží se Jank hledat důvod nepřesné rozehrávky. „Nedokázali jsme si tam puk dát tak, abychom z toho skórovali. Měli jsme toho využít a rozhodnout,“ mrzí jej ztráta dvou bodů.

„Nedokázali jsme si tam puk dát tak, abychom z toho skórovali.“

#72 Bohumil Jank (o situaci v prodloužení)

Obecně se ale jednalo o velmi náročné utkání, s čímž „Bobby“ souhlasí. „Byl to těžký zápas nejen pro útočníky, ale i pro nás. Motor hraje podobný styl hokeje a je vidět rukopis Ládi Čiháka jakožto hlavního trenéra,“ naráží na trenérské obsazení aktuálně pátého týmu tabulky. „Hrál jsem pod ním v Plzni a Hradci, takže vím, co po hráčích vyžaduje. Ten styl se mu tady povedlo vštípit a je to znát,“ doplňuje hradecká #72.

I přes prohru jsou Lvi společně s dalšími třemi týmy druhé nejlépe bránící týmy. Lépe je na tom v extralize už jenom Plzeň a Karlovy Vary. I to podle Janka souvisí s herním stylem Východočechů. „Hrajeme aktivní celoplošný hokej a snažíme se soupeře co nejvíce zatlačit v jeho třetině. Obvykle se nám navíc daří soupeře přestřílet,“ naráží na fakt, že ve všech dosavadních utkáních Mountfield své protějšky po střelecké stránce překonal.

„Na Bartéze toho už pak moc nejde. A když už, tak nás svými zákroky stále drží ve hře,“ pochvaluje si jistotu, se kterou Patrik Bartošák chytá. Bartošák byl navíc vyhlášen hráčem utkání za hradeckou stranu, povede se mu to i ve středu proti Litvínovu?