Ohlasy k zápasu
ne 14.1.2024 | Eva Šafranková

Chyběl tomu větší důraz před bránou, smutní Bohumil Jank

Návrat na olomoucký led po třech měsících nebyl pro Mountfield vítězný. Lvi si i přes střeleckou dominanci jednobrankové vedení nepohlídali a po obratu Hanáků museli dotahovat. Zápas poslal do prodloužení ve 45. minutě hradecký obránce Bohumil Jank, který sice trefil tyčku, ale puk se odrazil zpět za brankovou čáru, což potvrdili i rozhodčí na videu. Nakonec si ale Východočeši odvezli domů za výsledek 2:3 pouze bod, protože v samostatných nájezdech neuspěl nikdo z nich.

Utkání proti Hanákům jsou vždy hodně náročná plná osobních soubojů a ani ve třetím vzájemném měření sil v probíhající sezoně tomu nebylo jinak, což potvrzuje i Bohumil Jank. „Olomouc vždycky hraje takový zarputilý a silový hokej, hodně soubojů, takže pro nás byl zápas těžší. My tolik silových hráčů nemáme, mladší a menší kluci pak musí být víc pohybliví, aby jim ujížděli. V některých pasážích se nám to dařilo, ale ne úplně celých šedesát minut,“ říká hráč s číslem 72.

Hradečtí si před tímto zápasem dali za cíl získat tři body, to se jim však nepovedlo. „My jsme sem jeli pro tři body a vezeme jenom jeden, což je pro nás málo,“ mrzí hráče, kterému v bodování Radegast indexu náleží celkově sedmá pozice. I když Východočeši vedli, museli dotahovat jednobrankové manko a dlouho to vypadalo, že se vyrovnávací trefy ani nedočkají. Ta ale přišla po odrazu od tyčky ve 45. minutě právě z hokejky Janka. „Já jsem si trošku myslel, že to gól byl. Odrazilo se to dolů za brankovou čáru a pak ven. Ale nebyl jsem si úplně jistý, že to přešlo brankovou čáru,“ líčí svůj pohled na situaci.

Styl hokeje, který předvádějí svěřenci Tomáše Martince, může způsobit to, že soupeře často přestřílejí, ale mnoho gólů nedají. A to platilo i tentokrát, protože Mountfield si během 65 minut zapsal 43 střeleckých pokusů, naopak Mora jich měla na kontě 29. „Chyběl tomu větší důraz před bránou. Byly tam střely od obránců a po nich mohla přijít nějaká dorážka, ale Olomouc má silné beky, proti kterým se těžko prosazuje. Navíc oni tam odváděli celkem dobrou práci, k dorážkám nás moc nepouštěli, a to zápas rozhodlo,“ přemýšlí nad největšími příčinami neúspěchu rodák z Písku.

„Byli super, moc jim děkujeme za to, že vážili cestu z Hradce Králové a podpořili nás.“

#72 Bohumil Jank (o fanoušcích, kteří uspořádali do Olomouce výjezd)

Na duel 36. kola přihlíželo v olomoucké plecharéně 4202 diváků, kteří vytvořili hlasitou kulisu. Ta se však v některých momentech přenesla do nepřátelské roviny proti hostujícímu týmu, jak to tak obvykle bývá. „To je super, kvůli tomu to hrajeme. Aby se na ledě něco dělo, byly tam emoce a fanoušky to zvedalo ze sedadel. Kdyby tam emoce nebyly, tak to nikoho nebaví a nikdo by na hokej nechodil,“ pochvaluje si Jank bouřlivou atmosféru. Do univerzitního města ale vyrazila i velmi početná skupina hradeckých fanoušků. „Byli super, moc jim děkujeme za to, že vážili cestu z Hradce Králové a podpořili nás. Opravdu jich tu bylo dost a patří jim velký dík,“ smeká před nimi klobouk řízný bek.

Hokejisté zpod Bílé věže po Novém roce zatím nezažili vítěznou šňůru, spíše střídají výhry s prohrami. Z odehraných pěti zápasů získali sedm bodů, stále se tak nacházejí v polovině tabulky. „Jsem rád, že body naskakují, i když je to třeba jeden nebo dva. Také že pravidelně bodujeme a nějakým stylem nám body přibývají, protože na konci se může počítat každý bod. Přesvědčili jsme se o tom minulý rok, kdy jsme o jeden bod udělali přímý postup do čtvrtfinále,“ je si vědom jednatřicetiletý hokejista, jenž v dresu Mountfieldu HK působí již čtvrtou sezonu.

Program Tipsport extraligy je opravdu nabitý, a proto není ani moc prostoru na přemýšlení nad porážkou. Další možnost pro bodový zisk budou mít totiž Lvi hned v nadcházejícím týdnu, kdy je čekají tři utkání a z nich rovnou dvě doma. „Zápasy jdou teď hrozně rychle po sobě a není čas rozebírat, že se to nepodařilo, ale je potřeba soustředit se na další zápas, dobře regenerovat a vyspat se, protože leden je natřískaný. Navíc se to v tomto období láme. Buď nás to vystřelí nahoru a začneme play-off doma, nebo nás to posune dolů,“ uzavírá Bohumil Jank.