Tiskové zprávy
st 8.5.2024 | Tisková zpráva

Další slovenský reprezentant! Martin Bučko míří do Hradce

Z Pardubic přes Plzeň do královského města. Obránce Martin Bučko se stává novou akvizicí královéhradecké defenzivy. Třiadvacetiletý rodák z Martina strávil u rivala celkem šest sezon, odskočil si na krátká hostování do Českých Budějovic a Plzně, nyní pozná souboj o východ Čech z druhé strany – té hradecké. Zadák s pravým držením hole je prozatím posledním novým jménem na soupisce Mountfieldu HK.

Rodák z Martina vyrůstal v mateřském klubu do sezony 2016/17, kdy se rozhodl svůj talent rozvíjet na východě Čech – v Pardubicích. V Dynamu prošel dorostem i juniorkou, následně začal bojovat i o místo v A-týmu skrze tehdejší farmu ve Vrchlabí. I odtud se propracoval na MS, které si zahrál během pandemie v roce 2021 v Lotyšsku.

Následně hostoval v Českých Budějovicích, a i nadále bojoval o místo na výsluní v nabitém kádru východočeského celku. Jenže přednost dostávala zvučnější jména, a tak se Martin Bučko musel spokojit s místem v B-týmu. Změna přišla v závěru sezony 2023/24, kde jej Pardubice vytrejdovaly do Plzně. To už ale třiadvacetiletý obránce věděl, že jej čeká nová výzva v Hradci Králové, jehož barvy bude hájit od ročníku 2024/25 minimálně po dobu dvou následujících sezon.

Komentář GM Aleše Kmoníčka k příchodu Martina Bučka do Mountfieldu HK: „Martina považujeme za kvalitního a perspektivního obránce, se kterým jsme v kontaktu již delší dobu. Když mu letos skončila dlouhodobá smlouva, ihned jsme se velmi rychle domluvili na tom, že další část své kariéry stráví právě v našem klubu. Na svůj relativně mladý věk se jedná o dlouholetého reprezentanta, který do poslední chvíle bojoval i o nominaci na další mistrovství světa. Věřím, že Martin zapadne do naší koncepce a bude se dále zlepšovat.“

Profil Martina Bučka

Martin Bučko se narodil 13. května roku 2000, hokejově rostl ve svém rodišti – severoslovenském městě Martin nedaleko Žiliny. A to až do dorostu, přičemž na rozloučenou se svým mateřským cekem získal dorostenecký titul vicemistra. Během svého působení doma na Slovensku také dvakrát zavítal na žákovský a poměrně prestižní turnaj do kanadského Québecu.

V dorostu již Martin Bučko zvolil zahraniční cestu, z nabídek Pardubic, Sparty a Olomouce nakonec zvolil Dynamo, a tak již od šestnácti žil mladý slovenský zadák na východě Čech. V Dynamu strávil celkem osm let, na rok si odskočil na hostování do Košic a posléze také do Českých Budějovic. Zadák s pravým držením hole si během působení v Pardubicích vybojoval také místa na významných reprezentačních akcích: Zúčastnil se MS do osmnácti let v roce 2018, o dva roky později si zahrál na MS do dvaceti let, aby rok poté nechyběl také na světovém šampionátu.

Od roku 2021 tak patří Martin Bučko do reprezentačního kádru, paradoxně se do národního mužstva Slovenska dostal i bez toho, aniž by se natrvalo usadil v kádru Pardubic. Většinou totiž vytáhlý slovenský obránce pendloval mezi hlavním týmem a farmou (tedy Vrchlabím, později B-týmem). Mnohokrát žádal o výměnu, ale klub jej nechtěl uvolnit konkurenci. Až v poslední sezoně došlo na změnu.

V úvodu sezony Martin Bučko pod Václavem Varaďou nastupoval i v elitní přesilovkové formaci místo tehdy zraněného Jana Košťálka, což mu vyneslo poměrně solidní bilanci 1+6. Následně jej Pardubice vytrejdovaly do Plzně, ale tehdy už Martin Bučko věděl, že se na východ Čech brzy vrátí, v kapse měl totiž podepsanou smlouvu s Mountfieldem HK, kde bude od ročníku 2024/25 působit.

Statistiky Martina Bučka