Aktuální zprávy z klubu
po 4.6.2018 | Redakce | Foto: SITA

Představení posil do útoku: Daniel Rákos, Matěj Chalupa i dravé slovenské trio

Do letní přípravy Východočechů nově naskočilo nejen defenzivní duo Tomáš Linhart – Radim Šalda, ale také pět nových forvardů. Útočné šiky trenéra Tomáše Martince přišli z domácích vod posílit Daniel Rákos a prozatím na zkoušku Matěj Chalupa, stejně jako Slováci Juraj Bezúch, Michal Hlinka a Matej Paulovič (na snímku), trojice se zkušenostmi ze zámoří či KHL.

Profil Daniela Rákose

S hokejem začínal Daniel Rákos v Pardubicích, kde postupně dorostl až do kategorie U20. V té době již za sebou měl i zkušenosti s mládežnickou reprezentací, ještě před premiérovým startem v tuzemské extralize si však na dva roky vyzkoušel kanadskou WHL v dresu Swift Current Broncos. Zde odehrál i s play off 143 střetnutí, v nichž nasbíral 80 bodů, načež se před ročníkem 2007/08 rozhodl odebrat zpátky do srdce Evropy.

Dostal totiž poprvé šanci v pardubickém A-mužstvu, k níž si přibral starty v prvoligových kádrech Šumperku a Hradce Králové. Primární byla nicméně extraliga – a ve městě perníku dostával bezmála 190 centimetrů vysoký forvard příležitostí požehnaně. Pomohl zde i ke dvěma mistrovským titulům, a sice v letech 2010 a 2012. Po druhých mistrovských oslavách se rozhodl říct ano nové výzvě a upsal se Třinci.

V dresu Ocelářů nakonec Daniel Rákos strávil šest sezón, ve kterých ani jednou nechyběl ve vyřazovacích bojích, a připsal si dvě stříbrná umístění. V květnu 2018 vyslyšel volání Mountfieldu HK, který o jeho služby hodně stál, a na soutoku Labe a Orlice se dohodl na víceleté smlouvě.

Statistiky eliteprospects.com

Profil Juraje Bezúcha

Člen širšího kádru slovenské reprezentace s hokejem začínal ve Skalici. Tady se poprvé ukázaly jeho střelecké sklony, vždyť v dorostu patřil v této disciplíně k nejlepším v celé zemi. Nejvíce se mu dařilo v sezóně 2010/11, kdy ve 37 zápasech nastřílel 38 branek, za což získal pomyslnou střeleckou korunu, a přidal i 26 asistencí. I díky tomu se poté podíval za moře, do kanadských soutěží WHL a OHL, nicméně krátce po startu druhé sezóny se vrátil domů.

Pravidelné šance pak dostával i v extraligovém kádru Skalice, ze kterého v létě vedla cesta do juniorky Karlových Varů. Po ročníku 2014/15, ve němž opět oblékal dres domovského celku, zkusil štěstí ve Švédsku, na severu Evropy však stihl pouze sedm utkání a znovu cestoval zpátky na Slovensko. Zde poté prošel kromě Skalice také Banskou Bystricou či Trenčínem, než se mu před ročníkem 2017/18 naskytla šance v podobě ruské KHL.

Za Slovan Bratislava ale nastoupil pouze ke dvěma střetnutím, po většinu sezóny totiž brázdil extraligové vody na bárce trenčínské Dukly. V 71 duelech včetně play off si připsal 20 tref a 22 přihrávek, vysloužil si rovněž dvě nominace do národního týmu a s Trenčínem došel až do finále. V té době už byl dávno v hledáčku Mountfieldu HK, jehož nabídku nakonec oficiálně přijal v květnu 2018.

Statistiky eliteprospects.com

Profil Michala Hlinky

Syn někdejšího úspěšného slovenského reprezentanta Miroslava Hlinky k hokeji poprvé přičichl v Trenčíně. V tamní Dukle postupně prošel až do juniorů, než se v roce 2010 rozhodl pro odchod do kanadské WHL. Zde v trikotech Moose Jaw Warriors a Prince Albert Raiders odsloužil dva necelé ročníky, v průběhu druhého se vrátil zpátky do mateřského celku.

Kromě trenčínské juniorky se poprvé zapojil i do extraligy, dříve než doma to ovšem stihl v Banské Bystrici. V roce 2016 nicméně dostal možnost vyzkoušet si prestižní KHL, a vzhledem k tomu, že za sebou měl již i několik startů za národní tým, se atraktivní výzvě nebránil. Ve Slovanu jeho služeb využívali dva roky, přičemž současně hostoval v Trenčíně.

Po 55 utkáních v KHL, v nichž si dohromady připsal 11 bodů, se však Michal Hlinka rozhodl, že je čas otevřít nové kariérní dveře. Sympatie byly vzájemné, a proto se nyní přesunul na východ Čech.

Statistiky eliteprospects.com

Profil Mateje Pauloviče

Třiadvacetiletý forvard začínal s hokejem v rodných Topolčanech. Brzy se ukázal jako velký talent a už v patnácti letech pravidelně nastupoval v extralize U18. Nevedl si vůbec špatně, v 39 duelech totiž zaznamenal 33 bodů. Jeho další kroky posléze vedly do švédského Färjestadu. Výkony na severu Evropy mu vynesly pozvánky do národních týmů U17 i U18, s druhým jmenovaným absolvoval mistrovství světa divize IA.

Důležitá byla pro slovenského hokejistu hned další sezóna 2012/13. Po druhé účasti na Memoriálu Ivana Hlinky se napevno zabydlel v juniorce tradičního švédského klubu a následně se prosadil i na draftu. V pátém kole si jej coby 149. v pořadí vybrali texaští Dallas Stars. Paulovič tak vyrazil na zkušenou do zámoří. Nejslavnější ligu světa si sice nezahrál, ale tři roky předváděl svůj um v nižších OHL a USHL.

Poté nicméně vytáhlý útočník zvolil návrat domů. Ročník 2016/17 odehrál v Nových Zámcích, vloni pak patřil k nejproduktivnějším hráčům Nitry. Připsal si 63 bodů v 61 utkáních a výkony mu pomohly i k nominaci na olympijské hry v Pchjongčchangu. Po sezóně se Matej rozhodl k další změně a zamířil do Hradce.

Statistiky eliteprospects.com

Profil Matěje Chalupy

Český forvard začínal s hokejem v pražských Letňanech a působil zde do šestnácti let. Před sezónou 2015/16 se přesunul do Plzně, kde se z mládežnických kategorií postupně vypracoval až do A-mužstva. V něm poprvé naskočil v ročníku 2016/17. Následně ještě coby junior nastupoval rovněž v prvoligových Litoměřicích a Ústí nad Labem a druholigových Klatovech.

Kromě klubové úrovně dostával mladý útočník postupem času šance i v reprezentacích U17, U18 a U19, v nichž dohromady naskočil do třinácti duelů. V Mountfieldu HK se devatenáctiletý Matěj Chalupa domluvil na zkoušce – pokud uspěje, připojil by se k výběru Tomáše Martince i na celý ročník 2018/19.

Statistiky eliteprospects.com