Aktuální zprávy z klubu
po 27.6.2016 | Martin Voltr

Rivalové spojili svá srdce. Charitativní derby v Živanicích skončilo remízou

Podruhé v týdnu hradečtí hokejisté ukázali, že jim fotbal není cizí. Podruhé to dopadlo remízou a následným vítězstvím Mountfieldu v symbolických penaltách. Na zeleném pažitu v Živanicích se k netradičnímu utkání sešli hráči obou východočeských rivalů, ovšem tentokrát o výsledek tolik nešlo. Hokejisty Hradce Králové a Pardubic i jejich fanoušky spojila pomoc vážně nemocné Míše Hlaváčkové a nedělní odpoledne si všichni užili.

Zápas s benefičním podtextem sledovalo v Živanicích kolem tisícovky fanoušků. Hradec Králové nastoupil oproti svému rivalovi v okleštěné sestavě, i tak si vedl víc než dobře. Do branky se postavil Martin Štajnoch, který hned na začátku vychytal Lukáši Nahodilovi penaltu a i potom předvedl řadu povedených zákroků.

Rozsáhlou fotogalerii z utkání najdete na hradeckém účtu Google+ »

Za remízu byly v konečném zúčtování „šťastnější“ Pardubice, dvakrát totiž vedl Mountfield. V obou gólech měl prsty Richard Jarůšek. Skóre otevřel z brejku, ve druhém poločase připravil v dalším přečíslení míč jako na zlatém podnose Lukáši Nedvídkovi. Když k tomu přičteme proměněnou penaltu v rozstřelu, který se do výsledku nepočítal, o hrdinovi duelu bylo jasno.

„O výsledek ani nešlo, hlavně to bylo na dobrou věc. Ale jsem rád, že jsem úplně nezklamal fanoušky, kteří sem dojeli a vážili tu cestu. Pomohl jsem aspoň k té remíze a výhře v penaltách,“ hlásil skromně Jarůšek. Místo na hrotu mu evidentně svědčilo. „Když jsem byl mladší a hrával jsem fotbal v Brně, vždycky jsem byl v útoku. To je moje pozice, čekám na brejk, abych mohl dát gól,“ pokýval.

Není divu, že si letošní posila Mountfieldu oblékla dres se sedmičkou. A že po své trefě vystřihla notoricky známou oslavu. Ano, tohle je hradecký Ronaldo! „Je to můj nejoblíbenější fotbalista, takže zkouším něco odkoukat. Kličky tam moc nejsou, tak aspoň ty oslavy,“ culil se Jarůšek. Když tedy dojde na tradiční spor – Ronaldo, nebo Messi? –, on má zcela jasno. „Tak určitě, Ronaldo.“

Poločas živanického souboje pro změnu patřil penaltám v podání primátorů obou měst. Zatímco pardubický Martin Charvát v lakýrkách jeden kop proměnil, hradecký Zdeněk Fink v cyklistických tretrách ani jednou neuspěl. Posledním lákadlem pro fanoušky byla po utkání autogramiáda hráčů obou týmů. Na té nechyběl třeba ani Filip Hronek, který několik hodin předtím přiletěl z draftu NHL v Buffalu.

Celé odpoledne bylo součástí dobročinné akce, která nakonec vynesla na podporu Míši Hlaváčkové a dalšího charitativního projektu krásnou sumu – zhruba 200 tisíc korun! „Určitě je dobře, že jsme k tomu přistoupili. I když to bylo s Pardubicemi, kde panuje rivalita. Takové akce na dobročinné účely se musí podporovat, mělo by jich být víc. Abychom lidem pomohli aspoň tím, že uspořádáme takový fotbal nebo podobně,“ pochvaloval si Richard Jarůšek.

Organizátorům v neděli přálo i počasí, vedra se totiž akorát na den zápasu umoudřila. „Bylo příjemně, dalo se dýchat,“ potvrdil Jarůšek, jemuž příliš nevadila ani úzká sestava lvích bojovníků. „Nevím jak ostatní kluci, mně to zas takový problém nedělalo. Už mám něco natrénováno, takže síly mám. Uvidíme, co zítra na tréninku, jestli se rozběhnu. Nohy mě docela bolí,“ culil se účastník letošního světového šampionátu.

Hokejisté Mountfieldu teď vstupují do závěrečných dvou týdnů letní přípravy. „Už se nacházíme na vrcholu, takže teď do toho pořádně šlápnem a čtrnáct dní odtrénujem. Pak máme malou pauzu, než znova začneme a přidáme do toho led.“ Ale myšlenky na dovolenou? Ty Richarda Jarůška rozhodně nesvazují. „Nevím, jestli u mě bude, ještě nemám nic vybraného. Teď se soustředím hlavně na to, abych letní přípravu odmakal na sto procent a aby bylo z čeho brát v sezóně,“ dodal hradecký vousáč.

HC Dynamo Pardubice – Mountfield HK 2:2 (1:1)

Branky: 32. Nahodil, 82. Růžička – 26. Jarůšek, 63. Nedvídek. Rozhodčí: Drábek – Fojtík, Starý. ŽK: Nahodil (PCE). Diváci: 1000.

Proměněné penalty: Bárta, T. Kaut, Tomášek – Jarůšek, Tvrdík, Pavlík, Čáp, Štohanzl.

HC Dynamo Pardubice: Bárta – Zajíc, Růžička, Hoskovec, M. Rohlík, Panna, Nahodil, Nedbal, Pipek, Tomášek, Klimenta, Havlík, Ščotka, T. Kaut, J. Martinec, Roubal.

Mountfield HK: Štajnoch – Tvrdík, Havránek, Hašek, Jarůšek, Štohanzl, Čáp, Plášil, Pavlík, P. Stehno, Borovec, Plášil, Nedvídek.

Fotogalerie