Aktuální zprávy z klubu
čt 23.6.2016 | Klára Petrásková

Hokejistům to jde i na trávníku, ve fotbale porazili Nový Hradec na penalty

Hradečtí hokejisté ve středu vyměnili led za trávník a sehráli exhibiční fotbalový duel proti Novému Hradci Králové. Šedesátiminutový zápas nakonec dospěl za stavu 3:3 až do penaltového rozstřelu, v němž se štěstí přiklonilo na stranu Mountfieldu – ten proměnil šest pokutových kopů z deseti, o jeden víc než soupeř. Slunečné počasí přilákalo přes pětistovku fanoušků, kteří si náramně užili jak samotné klání, tak pozápasovou autogramiádu všech hráčů.

O předzápasový program se postarali mladší žáci fotbalové Třebše a Nového Hradce, kteří spolu sehráli napínavé utkání, z nějž nakonec po výsledku 3:1 vyšli vítězně hráči Třebše. Po nich už patřil trávník A-týmům fotbalového Nového Hradce a hokejového Mountfieldu HK. První poločas nabídl jedinou gólovou trefu, a to když Peter Frühauf smolně kolenem tečoval míč do vlastní brány.

Druhý poločas už byl pro fanoušky hradeckého hokeje veselejší, neboť se Mountfield zásluhou Richarda Jarůška, Petra Beránka a Zdeňka Čápa dostal do dvoubrankového vedení. Ani výborně chytající Jiří Šimánek ale nemohl zabránit vyrovnání z kopaček Radka Novotného a Martina Šmída, a klání tak dospělo až do penaltového rozstřelu. V něm měly oba týmy k dispozici deset pokutových kopů, z nichž hned šest zástupci Mountfieldu proměnili. A protože Jiří Šimánek zneškodnil rovnou pět penalt, mohli hokejisté slavit celkovou výhru 9:8.

O výsledek ale samozřejmě tolik nešlo, jako spíš o skvělou zábavu. A také o dobrou věc. V průběhu celého utkání totiž probíhala sbírka, jejíž výtěžek putoval na konto dětské onkologie ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Organizátoři vybrali od hráčů obou týmů, fanoušků i dalších návštěvníků dohromady krásných 10 tisíc korun!

Celá akce pokračovala následnou autogramiádou všech zúčastněných hráčů, o kterou byl ze strany veřejnosti velký zájem. Odpoledne si užili nejen fanoušci, ale i samotní sportovci, čemuž přikyvuje i Jiří Šimánek. „Vždycky je to dobré zpestření letní přípravy. Většinou když hrajeme nějaké sporty, je to na malém prostoru, aby to bylo trochu hokejové, takže zápas na velké hřiště je úplně super,“ pochvaluje si Šimánek.

Právě hradecký forvard tentokrát vyměnil útočné pásmo za brankoviště a fotbalový zápas odchytal jako gólman. „Bránu jsem si vybral sám, z fotbalu si totiž vždycky něco udělám, protože mám už chatrné kotníky i kolena. Takže jsem šel radši do brány, kde mě to hlavně i baví,“ říká o volbě svého postu jedna z opor týmu sídlícího na soutoku řek Labe a Orlice.

Východočeská dvaadvacítka si v bráně nevedla vůbec špatně a vytáhla i několik výborných zákroků. To, že poslat do branky právě Šimánka byla dobrá volba, potvrzuje i gólman Mountfieldu Ondřej Kacetl. „Neskutečný, fakt chytal výborně. Rovnou bych ho poslal chytat fotbal,“ chválí s úsměvem svého spoluhráče východočeský brankář.

Ten na rozdíl od hokejových zápasů shodil brankářskou výstroj a odehrál celý zápas jako hráč v poli, což mu podle jeho slov vyhovuje víc. „Určitě se mi na fotbale hraje v poli líp, protože v bráně je to tam strašně těžké,“ vysvětluje Kacetl důvod, proč tentokrát přepustil gólmanskou pozici svému spoluhráči.

Že si středeční zápas užily obě strany, potvrzuje i střelec druhé branky Nového Hradce Radek Novotný. „Zážitek to byl super, každému se nepovede zahrát si proti extraligovým sportovcům. Ukázali, že fyzicky jsou na tom dobře a fotbalově poměrně taky. Je skvělé, že jsme si to mohli takhle před lidmi užít,“ hodnotí celou akci pozitivně novohradecký fotbalista.

Statistiky a sestavy

Mountfield HK – FC Nový Hradec Králové 3:3, na penalty 6:5
Branky a nahrávky: 38. Jarůšek, 39. Beránek (Jarůšek), 42. Čáp – 24. Frühauf (Jarotek) (vla.), 58. Novotný, 60+3. Šmíd.
Proměněné penalty: Gregorc, Knotek, Kacetl, Čáp, Jarůšek, Šimánek – Sajvera, David, Šmíd, Bonhard, Došek.

Mountfield HK: Šimánek – Plášil, Beránek, Frühauf, Havránek, Borovec, Jarůšek, Čáp, Kacetl, Pláněk, Červený, Pavlík, Knotek, Gregorc, Nedvídek.

FC Nový Hradec Králové: Vašata, Sedláček – Neppl, Jarotek, M. Jindra, Vik, Šmíd, T. Matějka, Sajvera, David, Došek, Bonhard, Přiklopil, Novotný, Berger, Horáček.

Fotogalerie