Fanoušci
ne 8.5.2016 | Klára Petrásková

Hokejisté Mountfieldu HK podpořili projekt nekuřácké nemocnice

Fakultní nemocnice Hradec Králové se začátkem měsícem května připojila k Evropské síti nekuřáckých nemocnic a až na vyhrazená místa je v ní zakázáno kouřit. Slavnostní zahájení celého nekuřáckého programu proběhlo ve spolupráci s hokejovým klubem Mountfield HK v pátek 6. května. Projekt přišla podpořit hned šestice zástupců hradeckého týmu. Martin Pláněk, Jaroslav Kudrna, Peter Frühauf, Zdeněk Čáp, Tomáš Knotek a Filip Hronek mimo jiné představili i myšlenku, že sport může fungovat jako prevence proti kouření.

Pro návštěvníky slavnostního zahájení nekuřácké nemocnice byl připraven bohatý program začínající již v 10 hodin. Po celou dobu akce byl k dispozici plicní stan, kde si účastníci mohli nechat změřit své plicní funkce a pro kuřáky byla připravena i poradna pro odvykání závislosti na tabáku. Mezi desátou a jedenáctou hodinou proběhla tisková konference, na níž byl celý projekt představen. Několik slov k němu pronesl i hradecký obránce Peter Frühauf.

Právě na něj byla mířena zajímavá otázka, zda někdo z východočeského mužstva kouří. Odpověď byla jednoznačná – v žádném případě. „Neexistuje, aby některý z hráčů v týmu kouřil. Jsme i vzory pro malé děti a sportovce, nemůžou nás vidět kouřit, musíme jim jít příkladem,“ říká jasně hradecký bek. Po tiskové konferenci následovala autogramiáda hned šesti zástupců Mountfieldu HK, celý program zakončily hokejové soutěže o drobné ceny.

Jaroslav Kudrna: Závislost na pohybu je lepší než na cigaretách

Kromě jiných byl v pátek v areálu nemocnice přítomen nyní již bývalý východočeský hráč Jaroslav Kudrna, jenž celou akci kvituje. „Projekt mě těší, protože nesnáším kouř a kuřáky, kteří jsou lhostejní ke svému okolí. Jakákoliv podpora zákazu kouření mi je blízká a rád se jí zúčastním,“ povídá o svém vztahu ke kuřákům a kouření sportovní manažer.

Ten si myslí, že hokej, respektive jakýkoliv sport může působit i jako prevence proti kouření nejen mladistvých ale i dospělých. „I když znám sportovce, kteří zlozvyk kouření mají, tak většina nekouří. Sport druhem prevence určitě být může, závislost na pohybu je určitě lepší než ta na cigaretách,“ myslí si bývalý útočník, jenž na zádech nosil číslo dvacet jedna.

Jaroslav Kudrna sice skončil s kariérou aktivního hokejisty, s hradeckým hokejem ale zůstal spjat coby sportovní manažer. „Zatím se spíš rozkoukávám, určitě je to něco jiného než hrát. Doteď mě bolelo tělo a teď mě víc bolí hlava, to bude asi nejpodstatnější rozdíl,“ odpovídá Jaroslav Kudrna s úsměvem na otázku, zda se již se svou novou funkcí ztotožnil.

Nekuřácký projekt představil ředitel FNHK Roman Prymula

Smysl celé akce představil návštěvníkům ředitel hradecké nemocnice Roman Prymula. „Fakultní nemocnice Hradec Králové se rozhodla podpořit zdravý životní styl a začíná s podporou nekouření. Nemocnici jsme oficiálně vyhlásili jako nekuřáckou 6. května, i když zákaz kouření platí již od začátku měsíce. Chceme, aby ti, kteří nejsou schopni skončit s kouřením, kouřili v nemocnici jenom na vyhrazených místech a aby se program týkal nejenom zaměstnanců ale i pacientů.“

„Projekt měl i řadu odpůrců, ale myslím, že se to podařilo. Páteční oficiální spuštění toho bylo důkazem. Jsem rád, že sportovci projekt všemožně podporují. Hokejisté Mountfieldu HK se zapojili skutečně velice aktivně na všech souvisejících akcích. Jsme rádi, že nás podporují a my se naopak snažíme podpořit je,“ je za spolupráci s hradeckým hokejovým klubem rád Roman Prymula.

Fotogalerie