Aktuální zprávy z klubu
pá 22.4.2016 | Jan Vavřina

Hradečtí hokejisté podpořili projekt Plicního parku

Přestože mají hráči Mountfieldu HK v těchto dnech volno, čas na podpoření dobré věci a setkání s fanoušky si najdou. Naposledy se tak stalo ve středu 20. dubna, když podpořili výstavbu Plicního parku ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Kromě autogramiády absolvovali hráči také naplánovaný pochod s norskými holemi.

Celá akce odstartovala ve 14:30, fanoušci si hned mohli nechat podepsat čtveřici hráčů – Stanislava Dietze, Tomáše Knotka, Lukáše Nedvídka a Martina Pláňka – nebo si zastřílet na branku. Okolo třetí hodiny vyrazili hráči na okruh podél Labe a Orlice, kde je čekaly zajímavé otázky i další tematické úkoly. „Pořadatelé to měli moc hezky připravené. Nejenže jsme se prošli, ale taky jsme se něco dozvěděli. Navíc vyšlo počasí, bylo krásně, takže se celá akce náramně vydařila,“ říká jeden z účastníků Martin Pláněk.

Toho zároveň potěšil jeden z fanoušků, od kterého obdržel dárkovou tašku s pozorností pro nedávno narozeného syna Filipa a k tomu gratulaci. „To bylo hodně milý, moc mě to potěšilo. Ještě jednou bych chtěl dotyčnému a jeho partnerce poděkovat,“ usmívá se hradecký bek.

O projektu Plicní park Fakultní nemocnice Hradec Králové

V areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové (FN HK) se v prostoru za plicním pavilonem (budova č. 14) nachází park se vzrostlými stromy. Park je dosud udržován jako zelená plocha bez vnitřních cest a prozatím není využíván jiným způsobem. Plicní klinika ve spolupráci s partnerskými rehabilitačními specialisty z Fakultní nemocnice Hradec Králové, Fakultní nemocnice v Olomouci a s Univerzitní nemocnicí v Leicestru v Glenfield Hospital připravila projekt Plicního parku. Jde o unikátní myšlenku vytvoření prostoru pro cílenou pulmonální rehabilitaci a chodecký trénink pacientů s chronickými respiračními nemocemi.

Lékaři Plicní kliniky FN HK se rozhodli využít potenciál ostrovu zeleně se vzrostlými stromy v těsné blízkosti plicního pavilonu a iniciovali myšlenku vybudování zóny zdravého pohybu v parku v centru areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové. V roce 2016 byly představy lékařů plicní kliniky a rehabilitačních specialistů zpracovány do podoby architektonické studie Ing. Hladíkovou z firmy Zahrady pro radost s.r.o. Plicní park byl následně odsouhlasen vedením FN HK do plánů budoucí realizace.

Plicní park se skládá z prostoru, kde bude poskytována intenzivní rehabilitace s přístrojovou podporou, současně zde bude k dispozici dvojice kruhových prostor se zábradlím pro oporu při kontrolované chůzi. Dále jsou v parku umístěny chodníky s prvky tréninku stability chůze se záměrnými terénními nerovnostmi. Jsou začleněny i relaxační klidové zóny s lavičkami a vodním prvkem. Realizace Plicního parku představuje náklady v řádu milionů korun a FN HK bude projekt realizovat postupnými kroky s přispěním sponzorů a dárců v následujících letech.

Fotogalerie