Zápasy
pá 12.3.2010 | Martin Voltr

Hradec zdolal Ústí v prodloužení a stav série snížil na 1:2

Hradečtí hokejisté dokázali na domácím ledě zlomit favorizované Ústí nad Labem a snížili stav semifinálové série na 1:2. Skóre zápasu otevřel na začátku druhé třetiny Daniel Volráb a ve třetí třetině zvyšoval už na 2:0 pro domácí hradecký kapitán Jaroslav Roubík. Ústečtí Lvi ovšem dokázali ještě do padesáté minuty srovnat na 2:2 a zápas nakonec dospěl až do prodloužení. V nastaveném čase vystřelil přes hostujícího obránce Daniel Volráb a svým druhým gólem v zápase rozhodl o hradeckém vítězství. Čtvrté utkání série startuje již zítra v ČEZ Stadionu v 18:00.

Ve třetím zápase série už se týmy nemusely poznávat a vstoupily do něj velmi zostra. První gólovou šanci si vypracovali hosté, když se Jan Kloz v přečíslení rozhodl pro střelu, která skončila na tyčce hradecké brány. Do poloviny třetiny se už datuje první z výborných zákroků může večera, Tomáše Vošvrdy. Hradečtí obránci úplně zapomněli na Robina Hanzla, který rovnou z trestné lavice uháněl s pukem kupředu, ale narazil na jistý Vošvrdův beton. Domácí odpovídali šancemi v dalších přesilovkách. Jiří Kadlec se pokoušel ve stoje umotat Zdeňka Orcta, trefil však jen boční konstrukci a stejně tak neuspěl o chvíli později ani zblízka dorážející Patrik Moskal. To už přišla další chvíle pro Vošvrdu, když vychytal Michala Pšurného. Kolik mu i jeho spoluhráčům dopřávala prostoru hradecká obrana, bylo až neuvěřitelné. Závěr prvního dějství pro změnu patřil Hradci - v další přesilové hře směroval svou přihrávku Jiří Kadlec před odkrytou bránu Jaroslavu Roubíkovi, nicméně hradecký kapitán nestihl vložit hůl do nabídky. O pár sekund později si dnešní parťák dvou zkušených mužů v prvním útoku Šimon Macháň neporadil s Roubíkovou přihrávkou, a tak se do šaten odcházelo za bezbrankového stavu.

Jak se v prvním dějství přelévaly šance z jedné strany na druhou, tak se v nastoleném trendu pokračovalo i po přestávce. Vošvrda efektní chobotnicí zneutralizoval střelu Roka Pajiče a jakoby tak zatroubil svým spoluhráčům do útoku. Ústí se navíc záhy provinilo dalším nedovoleným zákrokem a Hradec už trestal. Jaroslav Roubík nejprve nedokázal zblízka přehodit ležícího Orcta, ale za chvilku už se mohl radovat. Patrik Moskal totiž od mantinelu hledal i našel Daniela Volrába, na jehož pokus už Zdeněk Orct nedosáhl - 1:0. Většina z hradeckého publika se monžá ještě ani nestihla doradovat, když mohlo být vyrovnáno. Martin Šagát dobře trefil mezírku mezi Vošvrdovými betony, ale puk z brankové čáry odpálila jeho duchapřítomná obrana, která se mu tak omluvila za své kiksy v první třetině. Tou dobou už se čekalo, kdy přijde první trest pro domácí. Stalo se tak ve 27. minutě a chvíli na to se dokonce Ústeckým naskytla možnost dvojnásobné početní převahy. David Pazourek v ní byl před brankovištěm nejaktivnějším, nicméně nejprve trefil tyčku a poté mu puk zalehl Vošvrda. V pokračující klasické výhodě ještě střela tečovaná Janem Heřmanem olízla břevno hradecké branky. Následující chvíle byly opět one-man show ve Vošvrdově podání. Nejenže jako vyjetý zlikvidoval dorážku Milana Mikulíka, za moment ještě potřetí znemožnil ústecký nájezd, tentokrát pod taktovkou Jana Heřmana. Heřman pokračoval v útočení, což vyústilo v nemilou situaci. Jeho pokus od mantinelu totiž změnil směr a trefil Jiřího Kadlece do obličeje. Hradecký matador po zásahu pukem nevypadal vůbec dobře a zanechal po sobě velkou louži krve. Asi mu bylo i jedno, že jeho spoluhráč v brance opět čaruje. Ve 35. minutě to byl Martin Heinisch, který si na něm vylámal zuby. Převaha pěti proti třem byla následně k vidění i na hradecké straně. První řada oslabená o Kadlece sice provětrávala ústeckou obranu slušně, ta ale společně s Orctem všechny šance zneutralizovala.

Do třetí třetiny vstupovali Lvi ze severních Čech s jednogólovým mankem a byla znát jejich snaha o vyrovnání. Jenže tu rázně utnul Jaroslav Roubík. Daniel Volráb zpoza brány poslal puk do ohně, kde si ho našel hradecký kapitán a mezi betony Orcta procedil do sítě - 2:0. Nutno ještě dodat, že jeho kolega z první linie Jiří Kadlec překousnul neříjemné zranění a s obličejovou mřížkou se vrátil do zápasu. Zákon schválnosti byl toho názoru, že je třeba vyloučených i na straně domácích, kteří do té doby v tomto ohledu za soupeřem hodně "zaostávali". Přišly tak dva nedovolené zákroky vysokou holí nejstaršího člena hradecké sestavy Petra Prajslera a vítěz základní části už nemilosrdně trestal. Ve 45. minutě oklamal obranu Robin Hanzl a po svém výletu před bránu doklepával puk do odkryté brány Jan Heřman - 2:1. Druhé potrestání Prajslerova faulu přišlo přesně po třech minutách. Jiří Zeman si s pukem najel pěkně na osu hřiště, poslal ho na hradeckou bránu a po teči Roka Pajiče bylo srovnáno - 2:2. Roman Pšurný mohl vzápětí vývoj utkání úplně otočit, jenže Vošvrdovy betony létaly proklatě vysoko a ústecký útočník si s nimi nedokázal poradit. To samé platí i o nájezdníkovi Martinu Heinischovi. Ve vlastním oslabení se hnal na Vošvrdu opět úplně sám, ale opět mohl pouze klopit zrak. Od této akce v 53. minutě se až do konce řádné hrací doby na hokejovém kluzišti ČEZ Stadionu nic velevýznamného nedělo, když ani Vobořilovo podražení v 57. minutě nebylo potrestáno. Zajímavé utkání tak dospělo do prodloužení.

V nastaveném čase se zdálo, že více prostoru na ledě budou chtít využít ke skórování spíše hráči Ústí. Při představě dalších, tentokrát regulérních nájezdů, které by následovaly po deseti minutách hry, se jim asi hrůzou ježily vlasy na hlavách. Ale než stihli Vošvrdovi předložit jakýkoli materiál k řešení, museli se vracet do obrany. Vít Budínský ve středním pásmu přiťukl kotouč dobře rozjetému Danielu Volrábovi, který si najel do ústeckého pásma a než aby vymýšlel nějaké složitosti, rozhodl se pro pokus přes obránce. Svižná střela k jeho velké radosti našla svůj cíl, když ji nezachytil ani Zdeněk Orct a prolétla mu kolem lapačky do sítě - 3:2.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Berger 0 0 0 0 0
Vít Budínský 0 1 1 1 0
Jiří Hendrich 0 0 0 1 2
Ondřej Hruška 0 0 0 0 0
Jiří Kadlec 0 0 0 0 0
Milan Karlíček 0 0 0 1 2
Aleš Křetínský 0 0 0 1 0
Jan Kubišta 0 0 0 0 0
Václav Lesák 0 0 0 0 0
Šimon Macháň 0 1 1 1 0
Patrik Moskal 0 1 1 0 0
Petr Prajsler 0 1 1 1 4
Jaroslav Roubík 1 0 1 1 0
Jan Šejnoha 0 0 0 0 0
Martin Táborský 0 0 0 0 2
Daniel Volráb 2 1 3 2 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Vošvrda 64 47 2 45 95,74 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Mička (HC VCES Hradec Králové):
Dnes jsme byli šťastnějším týmem a v oslabené sestavě jsme předvedli dobrý výkon. Ale všechno to bylo podmíněné Tomášem Vošvrdou, který chytil minimálně šest samostatných nájezdů, což je v play-off nevídané. Když jsme po vyrovnání Ústí nedostali rychlý gól na 3:2, věřil jsem, že to dotáhneme do prodloužení, kde už rozhodne nějaká maličkost. Hráli jsme na tři řady, takže ke konci utkání už nám docházely síly. Navíc není jisté, zda zítra nastoupí Jirka Kadlec a Patrik Moskal. Ale určitě můžeme a chceme znovu vyhrát, hodně důležitý bude opět vstup do utkání.

Milan Skrbek (HC Slovan Ústečtí Lvi):
Dnes hrál Hradec určitě lépe, ale my jsme mu to svou nedisciplinovaností hodně ulehčili. Důležité bylo, že nám narozdíl od domácích zápasů nevyšel úvod, i když jsme několik šancí měli. Ale naše koncovka byla tragická, nebyli jsme v ní vůbec důrazní. Hráčům zdůrazňujeme, aby stříleli nahoru, ale oni to zakončují takhle laxně.

Fotogalerie