Zápasy
pá 13.3.2009 | Adam Bagar. Lukáš Souček

Junioři v Porubě prohráli, do extraligy pomůže jedině hokejový zázrak

Zápasové menu

Po první třetině ve velmi důležitém utkání se hradeckým juniorům příliš dobře nedýchalo. Prohrávali totiž o dvě branky. Ve druhé části se ovšem nadechli k velkému obratu. Díky brance Jana Bergera a dvěma trefám Ondřeje Březiny šli Východočeši do vedení. Pak ale přišel vyrovnávací gól čtyři vteřiny před druhou sirénou a pekelný nástup domácích do rozhodujícího dějství. Poruba nastřílela Hradci během chvíle tři branky a vedení 6:3 si už do konce zápasu uhlídala. Junioři na postup ztrácí už sedm bodů, přičemž ve hře je pouhých devět. Porubě stačí jedna výhra ze třech zápasů a je rozhodnuto.

Po opatrném začátku se do úvodní šance utkání dostal po Voznicově přihrávce Skočovský, ale trefil pouze horní tyč Alexovy branky. Nadále se hrálo velice opatrně. Až v úvodu šesté minuty se šikovně prokličkoval mezi obránci Poruby Berger, ale branku přestřelil. Na druhé straně se do šance probíjel opět aktivní Skočovský, ale byl faulován, a tak domácí zahrávali přesilovou hru. Tu nesehráli dle svých představ a Hradec se tak bez problémů ubránil. V úvodu desáté minuty měli domácí další příležitost ke vstřelení první branky. Galajda nakonec přihrál na paty Voznicovi, který přesto stačil ohrozit branku soupeře. Na druhé straně se uvolnil mezi kruhy Berger, ale Kubáň byl na svém místě. V čase 11:34 vyslal Špok přesnou přihrávku na Iva Jelšíka, který svůj samostatný únik dokázal využít přesnou ranou pod horní tyč. Nadále bylo šancí spíše poskromnu. V patnácté minutě mohlo být srovnáno. Aktivní Berger našel před brankou Ježka, ten ztroskotal na betonu domácího strážce branky. Na druhé straně předvedl šikovnou individuální akci Bartoš. Nakonec si objel branku a snažil se propasírovat puk u druhé tyče branky, ovšem neúspěšně. V minutě sedmnácté byla na řadě další početní výhoda Poruby. Když hned po šesti vteřinách vyhodil touš z obranného pásma Měsíček, nabídl tak celku VOKD dlouhou přesilovku pět na tři. Tu sehráli domácí velice staticky. Až v momentě, kdy se vrátil na led první vyloučený, v čase 18:38, se přece jen dočkali druhé trefy. Petr Řezáč vyjel zpoza branky až před Alexu a poslal kotouč pod bezmocným ležícím gólmanem. V závěru třetiny si vyzkoušel přesilovku také Hradec, ale na skóre 2:0 po první části to již nic nezměnilo.

V úvodu druhé třetiny ještě Hradec dohrával svou početní výhodu. V čase 20:29 ji dokázal přetavit v gól. Březina našel před brankou zcela volného Jana Bergera, kterému stačilo pouze nastavit hůl k tomu, aby dopravil touš do prázdné části porubské klece. Ve 22. minutě byla lehká střela Spusty od modré několikrát tečována a nakonec skončila až na masce Alexy. O tři minuty později se probíjel do šance rychlý Jelšík, ale dostal se už do velice těžkého úhlu. Následně vybojovali Porubští další faul. V přesilovce mělo VOKD velký tlak, ale třetí branky se nedočkalo. Oba celky dbaly především na to, aby neinkasovaly a pečlivě bránily, a tak šancí bylo nadále jako šafránu. Až v čase 32:04 nakonec přehodil touš přes Kubáně ve velice nepřehledné situaci v brankovišti Ondřej Březina. Ve 34. minutě vyslal Blažej do jízdy Kalinu. Ten, ač tísněn obráncem, dokázal ohrozit Alexovu svatyni. Na druhé straně se dostali do rychlého protiútoku hosté, ale Finkova střela byla nakonec zblokována vysoko nad domácí branku. Ve 36. minutě zahrávali Porubští další přesilovku. Nejen, že ji sehráli opět velice špatně, ale navíc inkasovali. V čase 36:47 dostal až příliš prostoru Ondřej Březina, který se trefil rychlou střelou mezi Kubáňovy betony. Ve 39. minutě se domácí dostali do přečíslení. Ve finální fázi však Richter nasměroval Šimkovičovi puk pouze na paty. Na druhé straně zase Březinovu střelu zastavila až lapačka porubského gólmana. V závěru třetiny hrála Poruba již sedmou přesilovou hru v zápase. Ve druhé třetině bezchybná obrana hostí kapitulovala až v čase 39:56, kdy Jelšík našel před brankou zcela nekrytého Petra Řezáče, jenž se nemýlil rychlou střelou mezi betony gólmana Alexy. Po čtyřiceti minutách tak hrála VOKD Poruba s Hradcem Králové nerozhodně 3:3.

Do třetí třetiny nastoupil v brance VOKD místo Kubáně Michal Gleich a v hradecké kase místo Alexy Jan Balážik. Hned v čase 41:16 navázala Poruba na branku ze závěru druhé třetiny. A nutno říci, že to byla trefa, která by v mužské extralize byla v nominaci na Zlatou helmu. Jelšík skvěle počkal na modré na najetého Radovana Vajdu, který projel jako nůž máslem mezi obránci soupeře a ve finální fázi ještě udělal kličku, kterou nedal Alexovi žádnou šanci a mohl tak skórovat do zcela odkryté branky. Ve 43. minutě měli Východočeši k dispozici početní výhodu jednoho hráče v poli, ale domácí v ní soupeři téměř nic nedovolili. V čase 45:20 vedla Poruba už rozdílem dvou gólů. Řezáč poslal zpoza branky přihrávku mezi kruhy na Iva Jelšíka, který se v takovýchto momentech nemýlí a také tentokrát se trefil přímo pod břevno Balážikovy klece. Do branky se po páté trefě zpět vrátil Alexa. Hradec mohl korigovat stav o chvíli později. Březinův samostatný únik ovšem Gleich skvěle pozičně vykryl. V čase 46:55 se Poruba radovala již pošesté, když opět zafungovala kombinace druhé pětky. Jelšík poslal puk před branku na Petra Řezáče. Ten se rychlou střelou bez přípravy nemýlil a završil tak svůj hattrick. Ve 49. minutě unikl hostující obraně opět famózní Jelšík. Tentokrát na něj Alexa vyzrál, také následný pokus o objetí branky a zasunutí ke druhé tyči nedopadl pro domácího útočníka úspěšně. Poruba měla v těchto chvílích utkání pevně ve svých rukou. Richter v další možnosti našel Bartoše, ale ten přestřelil hradeckou svatyni. V další přesilovce Poruby našel Bartoš u tyče Špoka, ten však na Alexu nevyzrál. Domácí nadále měli zápas ve svých rukou. Richter v další gólovce našel Šimkoviče, který jen těsně přestřelil. V 57. minutě unikl hradecké obraně Kalina. Faulovat jej musel Měsíček, ale sudí Klapetek překvapivě nenařídil trestné střílení, ale pouze dvouminutový trest. Trestů přibývalo a na domácí čekala téměř minutová přesilovka čtyři na tři. Jenže hned v jejím úvodu se strhla bitka mezi Jelšíkem a Bergerem. K vidění bylo také několik menších potyček a provokací, a tak sudí měli co dělat, aby vše vyřešili. Nakonec hlavní rozhodčí Klapetek rozdal z této situace 58 trestných minut. Hosté závěrečné minuty nezvládali a předváděli velice hrubé nesportovní zákroky. Další takový přišel na Richtera a opět se to na ledě mlelo. Po emotivním závěru nakonec VOKD Poruba porazila Hradec Králové zaslouženě 6:3.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Berger 1 0 1 0 0
Ondřej Březina 2 1 3 0 0
Ondřej Fiedler 0 0 0 0 0
Patrik Fink 0 1 1 0 0
Petr Javůrek 0 0 0 0 0
Jan Ježek 0 0 0 0 0
Martin Klement 0 0 0 0 0
Ondřej Kohout 0 0 0 0 0
Pavel Kotrč 0 0 0 0 0
Jakub Měsíček 0 0 0 0 0
Albert Popler 0 0 0 0 0
Jakub Salava 0 0 0 0 0
Tomáš Seidl 0 0 0 0 0
Adam Svoboda 0 0 0 0 0
David Šafránek 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Alexa 34 20 3 17 85,00 0 0
Jan Balážik 26 14 3 11 78,57 0 0