Zápasy
st 25.2.2009 | Michal Luňák

Junioři vezou ze Vsetína cenný bod

Zápasové menu

V prvním utkání baráže o juniorskou extraligu zajížděli svěřenci trenéra Slabého na horkou půdu do Vsetína. Na místním stadionu na Lapači vybojovali cenný bod. Vsetín vstoupil do utkání aktivně a hned ve druhé minutě ho poslal Vávra do vedení. Východočeši odpověděli okamžitě. Postaral se o to střelou od modré čáry Martin Klement. První třetina však jasně patřila domácím, ale Tomáš Alexa v hradecké brance své spoluhráče podržel. Od druhé třetiny již Hradec hru vyrovnal a dostával se do šancí. Překonat výborného Hromadu v domácí brance se hradeckým juniorům však nepodařilo. V začátku třetí třetiny mohl Hradec poslat do vedení Berger, ale svou velkou šanci neproměnil. Vsetín v začátku poslední desetiminutovky strhl opět vedení na svou stranu, ale Hradec opět vyrovnal. Ondřej Kohout poslal využitou přesilovou hrou utkání do prodloužení. V něm branka nepadla a tak utkání dospělo do samostatných nájezdů. V nich byl šikovnější domácí tým a připsal si tak bonusový bod. Hradečtí junioři se mohou o první výhru pokusit v pátek, kdy v domácím prostředí přivítají tým z Poruby. Utkání začíná v 16:00.

Do prvního barážového utkání proti týmu z Hradce Králové měli Valaši přímo raketový nástup. Už po 71 vteřinách přihrál zpoza branky Klimek puk zcela volnému Vávrovi a ten z blízka procedil kotouč pod Alexovou rukou do sítě (1:0). Hosté odpověděli zvýšenou útočnou aktivitou a brzy byli odměněni vyrovnáním.Ve 3. minutě sice nejprve gólman Hromada lapil tygřím skokem tutovku Bergera, hned po následném vhazování ale napřáhl od modré Klement a jeho rána prošla Hromadovi mezi betony do sítě (1:1).

Po těchto vstupních gólových navštívenkách se hra přeci jen poněkud zklidnila. Domácí Vsetín sice působil aktivnějším a hokejovějším dojmem, jakous takous šanci si však vypracoval až v 7. minutě v přesilovce. Sýs si pohotově narazil puk s Martyčákem, střela v tísni se mu ale nepovedla. Zhruba v polovině třetiny o sobě opět dali vědět i hosté, průnik Salavy zakončený střelou z úhlu ale Hromada zneškodnil. Hodně vzruchu pak přinesla minuta 15. V té nejprve nikým nehlídaný Vávra vybruslil zpoza branky až do střelecké pozice, Alexu ovšem neprostřelil a hned o pár vteřin později se na druhé straně řítil na Hromadu osamocený Ježek, překonat jej ale nedokázal. O minutu později si Hradec zahrál svou první přesilovou hru. Ta se mu vskutku vydařila, na gólmana Valachů ale nevyzrál dorážející Javůrek, ani jeho spoluhráči. Po první třetině tak odcházely oba týmy do šaten za nerozhodného stavu 1:1.

Jestliže v první třetině byl aktivnějším celkem ten valašský, do druhé části vstoupili mnohem lépe hosté z východních Čech. Již po minutě hry vytvořili nefalšovanou trmu-vrmu před domácí svatyní, ta však odolala, stejně jako branka Alexova, po nepřesném pokusu Plachtovičově. Poté fauloval Fabián a v přesilovce hosté opět nebezpečně vystrkovali růžky, Hromada si ale poradil se střelou Poplera a s následně i s pokusem agilního Salavy.

I v dalších minutách pokračoval opatrný hokej, ve kterém se však puk mnohem více pohyboval na útočné polovině Hradce Králové, kdežto domácí se marně pokoušeli proklestit si cestičku přes zhuštěné střední pásmo plné pohyblivých Hradečanů. Ve 30. minutě neuspěl proti Hromadovi střelou z blízka Stehno a ve 34. si na domácí brankáři vylámal zuby jak Ježek, tak i jeho spoluhráči v následném velkém závaru. S přibývajícími minutami Valaši přeci jen začali nacházet cestičky do útočného pásma Hradce, Alexa v jeho brance ovšem příliš práce neměl. Až ve 35. minutě při druhé domácí přesilovce v zápasu si přeci jen zachytal trošku víc, Kaprovu střelu i následnou Vítkovu dorážku z úhlu ale s přehledem zneškodnil. Závěr třetiny přinesl vyrovnanou hru, v níž hrály prim defenzívy obou celků a tak i po druhé třetině svítilo na ukazateli nerozhodné skóre 1:1.

Do třetího dějství nastoupili hosté v přesilové hře, na níž navázala po Trškově vyhození puku mimo hrací plochu hned další početní výhoda. Až na příležitost Bergera, jemuž se ovšem před odkrytou brankou zamotal skákavý puk mezi bruslemi, v nich Hradec sice moc nehrozil, dlouhá početní převaha mu však pomohla dostat se do tlaku. Ten nepolevil ani ve chvíli, kdy byli domácí kompletní, dělovku rozjetého Salavy ale Hromada zneškodnil paží a jinak pozorně hrající Vsetínští nepouštěli hosty do výraznějších šancí. Navíc poté, co sami ubránili další z oslabení, dokázali, při své početní výhodě, podruhé v zápase udeřit. Jurík nejprve poslal svou dělovku jen do břevna, puk ale doputoval na modrou, od níž jej Kapr poslal znovu na bránu, kde sice napoprvé neuspěl s dorážkou Plachtovič, dojíždějící Jurík však bez problémů uklidil touš do téměř odkryté klece hostů (2:1).

Východočeši nelenili a ihned přispěchali s odpovědí. Pokus ujetého Salavy Hromada sice vyrazil, následná dorážka ale skončila v jeho síti. Hlavní rozhodčí ovšem těsně předtím přerušil hru a tak branka přes protesty hráčů z Hradce Králové nemohla platit. Za další minutu už se ale hosté dočkali regulérní branky. Rozhodčí, zřejmě s vědomím své předchozí chyby, vyloučil velice přísně domácího Jaškina a přesilovku proměnil po 23 sekundách Kohout, který pohodlně dorazil střelu Salavy (2:2). Po této brance se přeci jen sevřené obrany nepatrně rozevřely a na obou stranách bylo k vidění několik nebezpečných průniků, přičemž aktivnějším týmem byli stále hosté. Branka však již, přes přesilovku Hradce v samém závěru, nepadla a na řadu tudíž přišlo prodloužení.

V něm byli nepatrně aktivnějším týmem domácí, celkově se však zdálo, že oba týmy už spíše myslí na nájezdy. Těch se také hráči i slušně zaplněný Lapač dočkali. Hned v první sérii se jako druhý rozjel Vávra, svou kličkou doleva nedal brankáři šanci a jelikož Hromada kryl všechny tři nájezdy hostující hráčů, mohli se Vsetínští radovat z vydřených dvou bodů, proti týmu, který bezezbytku ukázal, proč v sezóně ani jednou neprohrál a potvrdil, že bude patřit bezesporu k hlavním favoritům baráže.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Berger 0 0 0 0 0
Ondřej Březina 0 0 0 0 0
Ondřej Fiedler 0 1 1 0 0
Patrik Fink 0 0 0 0 0
Petr Javůrek 0 0 0 0 0
Jan Ježek 0 0 0 0 0
Martin Klement 1 0 1 0 0
Ondřej Kohout 1 0 1 0 0
Pavel Kotrč 0 0 0 0 0
Jakub Měsíček 0 0 0 0 0
Albert Popler 0 1 1 0 0
Jakub Salava 0 1 1 0 0
Patrik Stehno 0 0 0 0 0
Adam Svoboda 0 0 0 0 0
Milan Valášek 0 0 0 0 0
Lukáš Zörkler 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Alexa 65 34 3 31 91,18 0 0