Aktuální zprávy z klubu
po 3.1.2022 | Klub

Mountfield HK nesouhlasí s rozhodnutím Disciplinární komise

Disciplinární komise ELH (DK ELH ve složení Viktor Ujčík, Libor Procházka a Petr Kadlec) se zabývala odporem hráče Bohumila Janka proti rozhodnutí Předsedy DK ELH, kterým mu byl dne 22. 12. 2021 uložen nepodmíněný zákaz činnosti na 8 soutěžních utkání a finanční pokuta za zákrok na protihráče Ondřeje Machalu v utkání Rytíři Kladno – Mountfield HK (21. 12. 2021). DK ELH kvalifikaci zákroku včetně zařazení ve vyšší trestní sazbě potvrdila a po novém projednání potrestala Bohumila Janka nepodmíněným zastavením činnosti na 7 soutěžních utkání s finanční pokutou.

Mountfield HK také s rozhodnutím DK ELH nesouhlasí, ohrazuje se proti němu a poskytne součinnosti hráči při podání odvolání k Výkonnému výboru Českého svazu ledního hokeje tak, jak mu to soutěžní a disciplinární řády umožňují.

Bohumilu Jankovi byl v čase 24:06 zmíněného utkání hlavními rozhodčími Tomášem Mickou a Romanem Svobodou uložen větší trest na 5 minut + osobní trest do konce utkání za Nedovolený zásah do hlavy nebo krku. Předseda DK ELH p. Viktor Ujčík rozhodl ve zkráceném řízení dne 22. 12. 2021 o výši trestu pro Bohumila Janka v podobě nepodmíněného zastavení činnosti na 8 soutěžních utkání a finanční pokuty ve výši 10 % základní měsíční odměny. DK ELH na základě předloženého odporu rozhodla v novém řízení stanovit výši trestu na nepodmíněné zastavení činnosti na 7 soutěžních utkání s finanční pokutu ve výši 10 % základní měsíční odměny.

Bohumil Jank, jenž se jednání DK ELH osobně zúčastnil, přednesl své zdůvodnění včetně jasného vysvětlení některých bodů, které Předseda DK ELH v případě zkráceného řízení uvedl jako přitěžující důvody. Jedná se například o neprojevení lítosti, což nebylo v žádném případě pravdivé tvrzení.

Postoj královéhradeckého klubu vysvětluje generální manažer Aleš Kmoníček. „Je patrné, že rozhodnutí DK ELH je postaveno zejména na důsledku zákroku a opakovaném trestání hráče v minulosti než na samotném provedení zákroku. Ten byl sice tvrdý, ale v porovnání s jinými zákroky z posledních sezón nikterak zákeřný, navíc vyplynul ze hry a v žádném případě nešlo o úmysl zranit protihráče. I výše trestu po novém projednání se absolutně vymyká všem ostatním, které byly v uplynulých sezónách v TELH uděleny, což nelze akceptovat,“ sděluje.

„Naše stanovisko podporuje zcela jistě i skutečnost, že ani trenéři obou týmu, včetně trenéra a sportovního manažera Rytířů Kladno, nevidí tento zákrok jako výjimečný nebo zvlášť nebezpečný. V dlouhodobém trendu posuzování zákroků ze strany DK ELH není výše tohoto trestu v žádném případě adekvátní,“ dodává Aleš Kmoníček.

Stejný nebo podobný pohled jako Mountfield HK má na celou záležitost rovněž odborná hokejová veřejnost. Ať už jde o experty České televize, a zároveň bývalé zkušené profesionální hráče, kteří v pořadu Buly ze dne 23. 12. 2021 celou záležitost detailně analyzovali a porovnávali s jinými zákroky z této nebo předchozích sezón, nebo některé trenéry jiných týmů.

Hráč ani klub z výše uvedených důvodů s rozhodnutím DK ELH nesouhlasí, ohrazují se proti němu a hráč podá odvolání k Výkonnému výboru Českého svazu ledního hokeje tak, jak mu to umožňují platné řády ELH.

🧐 Zákroku Bohumila Janka a výši trestu v porovnání s jinými fauly se detailně věnovalo také čtvrteční Buly, k situaci se vyjádřila rovněž čtveřice expertů ČT sport. A jaká slova padala? „Když jsem si trest přečetl, byl jsem v šoku ... není to podle mého názoru zákrok na 8 zápasů.“ „Ten trest je úplně mimo realitu.“ „Je to absolutně chybné rozhodnutí.“ „Tohle prostě není zákrok na 8 zápasů. Tady se spíš trestá následek než samotný faul.“ „Je to úplně nepřiměřené. Tady stoprocentně Viktor Ujčík pochybil.“ „8 zápasů v porovnání s tím, co jsme viděli, je fakt darda.“ Zdroj: ČT sport | ceskatelevize.cz/porady/10120914283-buly-hokej-zive/221471291162323

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Sobota 25. prosince 2021